Ieder jaar organiseert Podium Zuidhaege in Assen diverse themafestivals met een programmering die afstraalt op de stad en de regio, maar ook een (inter)nationale aantrekkingskracht heeft. Op vrijdag 7 en 8 juli inspireert het podium met de tweede editie van inclusiedansfestival MOVEME! Programmeur Anna Abdulova vertelt meer over dit bijzondere festival en de diepe indruk die het op haar heeft achtergelaten.
Een eyeopener
“De eerste editie van MOVEME! in 2022 heeft mij wakker geschud,” vertelt Anna. “Lucy Bennett, artistiek leider van het inclusieve dansgezelschap Stopgap uit Engeland, trapte het festival af met een lezing waarin ze begon met te vertellen hoe ze eruitzag. “Ik heb donkere krullen, een witte huid en ik draag een blauwe blouse,” zei ze. Ik vond dat zó vreemd. Totdat ze zei: “Jullie vragen je misschien af waarom ik dit vertel, maar heb je er wel over nagedacht dat er misschien iemand in de zaal zit die niet kan zien?” Dat heeft me toen erg geraakt. Ik realiseerde me ineens dat ik jarenlang heb geprogrammeerd voor mensen die alles kunnen. Mijn werk was alleen voor mensen die kunnen lopen, zien en horen. Ze heeft mijn ogen geopend. Sindsdien maak ik andere keuzes in mijn werk.”
Pionier in het noorden
“Ik schaamde me dat ik mensen jarenlang met mijn werk had uitgesloten, maar was zo dankbaar dat ik hier op zo’n respectvolle manier op gewezen werd. Wij zijn op het moment druk bezig met plannen waarmee we Podium Zuidhaege meer inclusief en toegankelijk kunnen maken. Zo starten we vanaf volgend seizoen een inclusiedansgroep waar iedereen met of zonder beperking, jong of oud, met of zonder danservaring terechtkan om danslessen te volgen. Ik hoop dat ouders met een kind met een zorgvraag of mantelzorgers met de persoon aan wie zij zorg verlenen daar bijvoorbeeld op afkomen. We creëren een omgeving waarin zij de zorg even los kunnen laten en samen kunnen genieten van de interactie en het bezig zijn met kunst. Inclusiedans is een fenomeen dat nog onbekend is in het noorden. Podium Zuidhaege gaat hierin pionieren."
Een inspirerend programma
“Monique Dior Jarrett, een van de andere dansprofessionals van Stopgap, gaf vorig jaar een workshop.” vervolgt Anna. “Monique zit in een rolstoel en gaf les aan mensen zonder beperking. Aan hen de taak om Monique’s bewegingen met hun eigen lichaam te vertalen. Dat was een prachtige ervaring en een ultiem voorbeeld van inclusiedans.” Het programma voor MOVEME! bestaat dit jaar uit lezingen, voorstellingen, workshops en Q&A’s. Professionele makers, choreografen en dansers uit heel Europa zijn te gast om je meer over hun werk te vertellen en je inclusiedans zelf te laten ervaren. Je hoeft hier geen danservaring voor te hebben, iedereen kan meedoen. “Ik wil dat mensen naar huis gaan met een heleboel vragen. Dat ze er echt even stil van zijn. Ik hoef geen recensies van vijf sterren, ik wil dat mensen geraakt worden. Dat ook zij na MOVEME! wellicht andere keuzes maken.”
assenstad drentsnieuws