Assen sleept nieuwe Veiligheidscampus binnen

Assen sleept nieuwe Veiligheidscampus binnen

Assen heeft grote ambities op het gebied van veiligheid. De stad heeft een sterke band met Defensie en verschillende bedrijven in de veiligheidssector. Door extra in te zetten op sterker onderwijs, meer opleidingen en nieuwe banen wil Assen de veiligheidsstad van Nederland zijn. De Universiteit van het Noorden heeft deze Asser Ambitie herkend en Assen de status van Veiligheidscampus toegekend.

De gemeente Assen werkt aan het versterken van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger beroepsonderwijs (hbo). De stad met ongeveer 70.000 inwoners en een regiofunctie voor Noord- en Midden-Drenthe heeft de kracht om innovatieve bedrijven te huisvesten. Tegelijk is Assen een middelgrote stad met warme contacten tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid. De historische banden met Defensie, Justitie en ICT-bedrijven maken investeren in de veiligheidssector logisch, kansrijk en -ook al- succesvol. Met veel energie bouwen de Thorbecke Academie (NHL Stenden Hogeschool) en het DCTerra hun opleidingsaanbod in Assen uit. Studenten kunnen Defensie-gerichte opleidingen volgen, praktische ICT-opleidingen kiezen of Integrale Veiligheidskunde studeren.

Toekenning status Veiligheidscampus
Maandag 9 september heeft het bestuur van de Universiteit van het Noorden besloten Assen de status Veiligheidscampus toe te kennen. Wethouder Rasker (onderwijs): “De toekenning is goed nieuws! Assen wil kennis en kunde uit de veiligheidssector in Assen vestigen en binden. Deze toekenning is een steun in de rug en helpt onze bedrijven, onze overheidsinstellingen en onze onderwijsinstellingen om opleiding en onderwijs te organiseren, dichtbij werkgevers in de veiligheidssector. Stap voor stap worden we een studentenstad.”

Kracht van het Noorden laten zien
Noord-Nederland is een uitstekende regio voor leerlingen, studenten en starters op de arbeidsmarkt. De universiteitsstad Groningen biedt hoogwaardig onderwijs dankzij het UMCG, de Rijksuniversiteit en de Hanze Hogeschool. Leeuwarden en Emmen hebben sterke wortels in de regio en bieden studenten kansen in economie, toerisme, techniek en logistiek. In Assen staat veiligheid voorop, naast andere krachtsectoren zorg, biotech, energie en vrijetijdseconomie. Elke stad en regio heeft unieke kwaliteiten. Samen vormen ze een innovatief gebied, waar transities verder gebracht worden.

Onderwijsinstellingen met ambitie
De Assense onderwijsinstellingen zijn ook enthousiast. Directeur Mare Riemersma: “DCTerra wil onderwijs dichtbij de werkvloer brengen, zodat onze studenten in contact komen met toekomstige werkgevers en in de praktijkervaring opdoen. Assen is een ideale locatie voor onze veiligheidsopleidingen.” Ook Richard Delger van de Thorbecke Academie ziet kansen: “De Thorbecke Academie staat stevig in Assen. Wij willen studenten uit binnen- en buitenland hier laten studeren. De status Veiligheidscampus biedt ons de gelegenheid te blijven innoveren en groeien.”

Tiplijn