Assen heeft nieuwe kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester Gemeente Assen

Assen heeft nieuwe kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester

Vorige week maandag waren de nieuwe vijfentwintig kinderraadsleden voor het eerst in de raadszaal bij elkaar. Niet om te vergaderen, maar om te stemmen wie hun nieuwe kinderburgemeester en zijn/haar vervanger zou worden. Even sloeg Edwin Wijngaard zijn handen voor zijn gezicht, toen hij hoorde dat hij het was geworden. Hij kon het amper geloven.

Kort daarvoor hadden twaalf kinderen die meededen met de verkiezing zich met een presentatie voorgesteld en vertelt wat zij als kinderburgemeester belangrijk vinden. Burgemeester Marco Out maakte aan het einde van de middag de namen van Edwin en Jaloe bekend.

Superblij
,,Ik ben superblij en heel erg verrast. Ik was erg zenuwachtig voor de presentatie, maar toen ik begon, ging het vanzelf'', vertelde Edwin. Edwin is elf jaar en zit in groep 8 van de Groningse Schoolvereniging, een basisschool voor onder meer hoogbegaafde leerlingen. Jaloe is tien jaar en zit op kindcentrum Valkenhorst. Tijdens de presentaties kwamen onderwerpen aan bod die in de huidige politiek niet misstaan, zoals (verkeers)veiligheid, afval of speeltuinen die voor ieder kind toegankelijk zijn. Edwin gaf in zijn pitch aan dat hij niet alleen de taken van de burgemeester wil leren, maar dat hij ook goed is in organiseren, debatteren en oplossingen vinden voor problemen.

Benoeming voor een jaar
De (loco) kinderburgemeester wordt voor een jaar benoemd, evenals de nieuwe kinderraad. De nieuwe kinderraad wordt donderdag 19 september geïnstalleerd tijdens de (volwassen) raadsvergadering.

Meld iemand aan voor een Jeugdlintje
De vorige kinderraad bedacht het jeugdlintje. Kinderen/jongeren van 6 tot en met 18 jaar die iets bijzonders hebben gedaan, kunnen een jeugdlintje krijgen. Bijvoorbeeld iemand die altijd klaarstaat voor een ander, iemand die een heldendaad heeft verricht of actief is als vrijwilliger. Op 20 november, de internationale dag voor de rechten van het kind, willen ze de eerste lintjes uitreiken. Dus ken je iemand tussen 6 en 18 jaar die in Assen woont en iets bijzonders doet of heeft gedaan? Meld hem of haar dan aan voor een jeugdlintje! Aanmelden kan via de pagina over jeugdlintjes tot en met 15 oktober.

Tiplijn