Onderzoek naar subsidiebeleid Assen: 'doeltreffendheid van het beleid is niet vast te stellen'

Onderzoek naar subsidiebeleid Assen: 'doeltreffendheid van het beleid is niet vast te stellen'

Onderzoeksbureau TwynstraGudde heeft in opdracht van de Rekenkamer onderzocht in hoeverre het subsidiebeleid van de gemeente Assen doeltreffend en doelmatig is, en welke rol de raad daarbij vervult?

Uit dit onderzoek komt naar voren dat de doeltreffendheid van het beleid niet is vast te stellen. Dit komt enerzijds door de (bewuste) keuze van de gemeente om geen subsidiebeleid op te stellen, en anderzijds doordat de koppeling van de subsidies aan actuele, gemeentelijke beleidsdoelen beperkt is, en doordat doelen niet of nauwelijks zijn uitgewerkt in meetbare indicatoren.

Verder komt naar voren dat het subsidieproces zich wel duidelijk heeft ontwikkeld, maar nog wel verbetering behoeft ten aanzien van de doelmatigheid en rechtmatigheid.

Voor wat betreft de rol van de raad wordt geconcludeerd dat inhoudelijke kaderstelling vanuit de raad op dit moment (te) weinig plaatsvindt. Ook de controlerende rol van de raad ten aanzien van subsidies is (te) beperkt uitgewerkt en ingevuld.

De subsidiegebruikers zijn positief over de wijze waarop de gemeente Assen omgaat met subsidies. Ook verschillende aspecten van het subsidieproces, zoals de voorwaarden voor een subsidieaanvraag en het besluitvormingsproces, zijn helder voor de aanvragers.

De conclusies hebben geleid tot een viertal aanbevelingen.

Deze aanbevelingen zijn gericht op het herijken van de beleidscyclus rondom subsidies, het verbeteren van het subsidieproces en het versterken van rol van de raad.

Het rapport wordt 26 september gepresenteerd en besproken in de gemeenteraad. Rapport alvast inzien? Kijk op assen.bestuurlijkeinformatie.nl.

Tiplijn