De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een durfkapitaalfaciliteit van € 25 miljoen ondertekend met het in Assen gevestigde Resato Hydrogen Technology, dat zich specialiseert in tankstations voor voertuigen die op waterstof rijden.
Het bedrijf zal met het geld in de komende jaren haar productiecapaciteit vergroten en het onderzoek en ontwikkeling van de eigen technologie bevorderen. De groeiplannen van Resato streven naar het uitrollen van 1.000 waterstoftankstations in 2030, in lijn met de duurzame en slimme mobiliteitsstrategie van de Europese Unie, waarbinnen het vergroten van de productiecapaciteit een belangrijke factor is. Resato plant nog dit jaar naar een nieuwe locatie te verhuizen, die in de toekomst verdere opschaling van de productie mogelijk zal maken.
“Vooruitkijkend zal waterstof zeker een plek hebben in de energiemix.” Stelde EIB-vicepresident Robert de Groot. “Voor de groene en energietransitie is het ook belangrijk dat de infrastructuur bestaat die mensen in staat stelt alternatieve brandstoffen de omarmen. De Bank is blij alweer een hoogtechnologisch Nederlands waterstofproject te ondersteunen. Het geeft ook aan hoe innovatief Europa kan zijn als het de juiste middelen heeft.”
Gezien de beperkingen in de netwerkcapaciteit en de beschikbaarheid van elektriciteit, is de verwachting dat waterstof in bepaalde sectoren in de economie een rol gaat spelen bij het vervangen van fossiele brandstoffen. Daarbij kan Resato’s technologie helpen bij het verminderen van de uitstoot in bijvoorbeeld de vervoerssector. Met name voor zwaar transport (bussen en vrachtwagens) en/of langeafstandsvervoer zijn waterstofvoertuigen zeer geschikt vanwege hun grote actieradius De voordelen van H2-technologie, en de beschikbaarheid van een betrouwbaar tank-netwerk, kunnen dan helpen om het “kip-en-ei” probleem op te lossen, waarbij de afwezigheid van ondersteunende infrastructuur zoals tankstations een barrière is voor het aanschaffen van waterstofvoertuigen, en andersom.
Rob Castien, CEO van Resato Hydrogen Technology voegde toe: “Deze lening van de Europese Investeringsbank is voor ons een hele eer, omdat dit het vertrouwen van de EIB in Resato’s strategie, visie en toewijding aan innovatie benadrukt. Voor Resato is het ook een bevestiging van onze missie als pionier in het ontwikkelen van vooruitstrevende waterstoftankoplossingen. Met deze steun staan we nog sterker om de uitrol van de waterstoftankinfrastructuur verder te versnellen. Waterstof is niet alleen een oplossing als schone energie, maar helpt ook de druk op het elektriciteitsnet te verlichten, waarmee het Europa’s transitie naar een duurzaam energiesysteem ondersteunt.”
De groei van Resato levert naar verwachting werkgelegenheid op in het noorden van het land. Resato verwacht tussen nu en 2030 te groeien van de huidige 170 medewerkers naar zo’n 500 tot 1.000 mensen. Deze uitbreiding zou dan ook in de regionale toeleveringsketen meer werkgelegenheid kunnen creëren, waardoor het bijdraagt aan de economische ontwikkeling van de regio. Het opschalen van de productiecapaciteit draagt wel de uitdaging van het vinden van technisch geschoold personeel met zich mee. Daarom heeft Resato afgelopen november haar H2 Academy opgezet, een samenwerking met universiteiten en lokale onderwijsinstellingen waarmee gespecialiseerde trainingsprogramma’s voor een carrière in de waterstofindustrie aangeboden worden.
In 2019 opende Resato het eerste grote waterstoftankstation in Den Haag. Sindsdien heeft het bedrijf meer dan 55 installaties verkocht in heel Europa, waarmee waterstof beschikbaar wordt gesteld voor vrachtwagens, bussen, personenauto’s en treinen. Resato is technologisch koploper in waterstoftankstations en bouwde de tot nu toe grootste installatie op de markt, met een tankcapaciteit van 2000 kg waterstof per dag, die wordt uitgebaat door Hypion in Neumünster, Duitsland.
assenstad drentsnieuws