Het holocaustmonument moet een herdenkplaats worden voor nabestaanden en zal bijdragen aan het historisch besef waar oorlogen toe kunnen leiden en vorm een aansporing voor reflectie en educatie, aldus Ronald Witteman die namens CDA en 50+ de motie indiende. Ook Assen wil stil staan bij het offer door hen gebracht. En nooit vergeten. Het jaar dat 75 jaar vrijheid wordt gevierd is een goede aanleiding om aan te sluiten bij het initiatief voor het holocaustmonument. Van de 402 omgebrachte Assenaren, nam de fractie van GroenLinks er twee voor haar rekening. De motie vraagt de gemeente Assen ¬20.000 bij te dragen.
Burgemeester Marco Out maakte de raad er op attent dat in 2014 er ook een schrijven is geweest aan alle gemeenten voor een bijdrage. Maar dat dat voorstel is toen door de raad is weggestemd. Maar de raad kan nu natuurlijk anders besluiten.
Martin Rasker (VVD) zei dat in deze financieel lastige tijd het geld ondergeschikt was aan het signaal dat werd afgegeven. Remi Moes (D66) stelde vast dat er in Assen al veel gedaan werd aan het herdenken. Er zijn inmiddels ruim 300 struikelstenen gelegd. En in april a.s. komen er nog weer een serie stenen bij. Hij stelde voor een actie op touw te zetten om die stenen jaarlijks schoon te maken en zo de verhalen levendig te houden.
Jannie Drenthe (SP) zei dat Assen al een groot aantal monumenten telde. En dat op de joodse begraafplaats een monument staat voor de Asser joden die vermoord zijn. En onlangs is erbij het station nog weer een monument onthuld. Er zijn dus gedenkplaatsen voldoende. De SP stelde voor om rondom de Asser gedenkplaatsen op basis van de verhalen van en over de slachtoffers de geschiedenis door te geven. Lian Heijs (ChrU) stelde ook voor om meer aandacht te besteden aan lokale en regionale verhalen over de slachtoffers van de Tweede Wereld Oorlog.
Bij de stemming waren 21 raadsleden voor en 10 tegen. De fracties van D66, ChrU en SP stemden tegen.
Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen