Geen kansen voor geld witwassende ondernemers

Geen kansen voor geld witwassende ondernemers

Crimineel verkregen geld dat op slinkse wijze wordt besteed, heet tegenwoordig ondermijnende criminaliteit.  De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wordt aangepast om dergelijke praktijken in Assen te voorkomen.

Het is lastig om van crimineel verdiend geld te genieten. Want grote bedragen inbrengen in het reguliere geldcircuit doet bij banken en financiële instellingen alarmbellen afgaan. Alarmbellen die ook door de politie gehoord worden. Dus zie je dat crimineel verdiend geld via allerlei onduidelijke ondernemingen en winkels wordt geïnvesteerd en uitgegeven. Zo hopen de boeven ongezien van hun geld te kunnen genieten.

Het college van B & W wil de APV zodanig aanpassen dat voor branches of gebieden een vergunning  moet worden aangevraagd voordat een bedrijf kan worden begonnen. Het college gaat ervan uit dat hier een preventieve werking uit gaat. Mocht het college overgaan tot een vergunningenplicht, dan moet het college gemotiveerd aangeven waarom bedrijfsmatige activiteiten met het oog op de openbare orden en veiligheid gereguleerd moeten. 

Albert Smit (PvdA) riep het college op om ook contact te zoeken met makelaars en verhuurders, zodat een duidelijk zich op de situatie in Assen ontstaat. Ook Martin Rasker (VVD) was blij dat met vergunningen gaat worden gewerkt om ondermijning te voorkomen. Wel riep hij het college op hier afgewogen mee om te gaan  om goede ondernemers niet in de wielen te rijden. Anna Hendrikse (CDA) zei dat ondermijning onzichtbare criminaliteit is die de samenleving verzwakt.  Nu blijkt dat die ondermijnende criminaliteit oprukt naar noord en oost Nederland is het goed dat de APV wordt aangepast. Zie riep op tot een integrale aanpak in overleg met justitie en belastingdienst.

Burgemeester Marco Out zegde toe de inzet van deze aanpassing in de APV goed te zullen communiceren en transparant te zijn naar de ondernemers.

Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen
Tiplijn