Een dag boordevol lezingen, workshops, presentaties van ervaren genealogen en historici, historische hapjes, hulp bij familieonderzoek en een uniek kijkje achter de voordeur van Huis Overcingel, op een steenworp afstand van het archiefgebouw in Assen. De inventaris van het archief van familie Van Lier, die generaties lang het huis bewoonde, wordt die dag gepresenteerd. De Dag van de Drentse Familiegeschiedenis is van 11.00 tot 16.30 uur in het Drents Archief in Assen. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig, behalve voor de rondleidingen in Huis Overcingel.
Vrouwelijke bedelaars en andere arme voorouders
Vanaf de oplevering van de gestichtsgebouwen in 1822 werd Veenhuizen bevolkt door een groot aantal bedelaars en wezen, onder deze bedelaars waren relatief veel vrouwen. Vincent Tassenaar van de Rijksuniversiteit in Groningen vertelt op 25 januari over hun afkomst, burgerlijke staat, sociale relaties en gezondheid. Kolonioloog Wil Schackmann is aanwezig om uit te leggen hoe plaatselijke subcommissies arme gezinnen selecteerden voor een reis naar de Drentse koloniën van weldadigheid. Dat dit er soms behoorlijk grof aan toeging, staat vast. En kom je uit een familie met arme Drentse voorouders, dan kan archiefmedewerker Erwin de Leeuw je tijdens een workshop op weg helpen met het vinden van informatie in de vonnissen van de Etstoel, in archieven van plaatselijke diaconieën of in belastingadministraties zoals Haardstedegeld- of Grondschattingsregisters.
Eigenerfde en liefdadigheidsinstelling
De Nysingh s waren eigenerfden, aanzienlijke families met veel boerderijen en land, die honderden jaren tot de bestuurlijke en rechterlijke elite van Drenthe hebben gehoord. Ewoud Nysingh vertelt over zijn fascinatie voor de geschiedenis van zijn familie. En de jaarlijkse pacht met roomboter betalen? Het gebeurt nog steeds in Dwingeloo. Egbert Muggen vertelt erover in de geschiedenis van het Sint Antoniusgilde, een eeuwenoude liefdadigheidsinstelling. Ook laat hij originele 17de-eeuwse gildeboeken zien.
Oldengaerde en Overcingel
Restaureren is discussiëren. Zeker als het gaat om complexe restauraties zoals die van de havezate Oldengaerde in Dwingeloo. Frank van der Velden van Het Drentse Landschap geeft in zijn lezing een toelichting op het restauratieproces van dit bijzondere landgoed. Sinds kort is het huis en landgoed Overcingel in Assen ook in eigendom van Het Drentse Landschap. Jermo Tappel geeft een aantal rondleidingen door het huis dat vanaf de bouw in 1777 bewoond is geweest door leden van de familie van Lier.
Praktische informatie
De Dag van de Drentse familiegeschiedenis vindt plaats op zaterdag 25 januari 2020 van 11.00 tot 16.30 uur in het Drents Archief in Assen. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig, behalve voor de rondleidingen in Huis Overcingel. Meer informatie en het volledige programma is te vinden op drentsarchief.nl/familie