Wereldmuziek in de Drentse hoofdstad uitgevoerd door top musici. De Massiah wordt uitgevoerd door de Lutherse Bach Academie (LBA) onder leiding van Tymen Jan Bronda. De solisten zijn: Lucie Chartin (sopraan), Robert Kuizenga (countertenor), Benedict Hymas (tenor) en David Greco (bas).
Aarzelend begin
De Messiah werd voor het eerst uitgevoerd op 13 april 1742 in Dublin onder leiding van Händel zelf. Die het stuk daarna nog 56 keer dirigeerde. Hij paste het diverse malen aan vanwege bijvoorbeeld de beschikbaarheid van solisten of instrumenten. Een jaar later was de ontvangst in Londen, maart 1743, een stuk koeler. De Messiah werd er nog enkele malen uitgevoerd maar pas in1752 ontstaat de traditie van uitvoeringen op dinsdag en donderdag in de Stille Week. En vanaf 1750 waren er uitvoeringen in kerken.
In het begin werd het werk alleen in theaters en concertzalen uitgevoerd en aangekondigd als Grand Musical . In Londen werd deze benaming als godslastering gezien en de kerkelijke gemeenschap dwong Händel de Messiah aan te kondigen als Een nieuw sacraal oratorium .
Kerkmuziek of vermaak?
De uitvoering in de Jozefkerk is de première versie uit 1742. Het koor bestond toen uit 16 zangers en het orkest uit strijkers, continuo, trompet en pauken. Handels Messiah is geen specifieke kerkmuziek maar meer een combinatie tussen vermaak en een kerkdienst. Alle teksten van de Messiah zijn rechtstreeks ontleend aan de St. James-vertaling (1611) van de Bijbel.
Het lijkt op een opera
De Messiah bestaat uit drie delen, zoals toen bij opera s gebruikelijk was en behandeld het leven van de Messias, het Hebreeuwse woord voor Gods gezalfde . Achtereen volgens komen aan de orde, De aankondiging van de komst en de geboorte van Jezus; Zijn kruisiging en opstanding en de episode van de hemelvaart en De betekenis van dit alles voor ons als gelovigen.
Vrijdag 13 december 19:30 uur Jozefkerk Assen
Voor meer informatie: luthersbachensemble.nl/concerten