Garages in trek bij inbrekers, hoe zit het met de verzekering?

Garages in trek bij inbrekers, hoe zit het met de verzekering?

In de zomer is er relatief veel ingebroken in schuurtjes en garages in de stad. Met name e-bikes en andere waardevolle voorwerpen als gereedschappen zijn populair onder de inbrekers.

Garages zijn voor veel inbrekers aantrekkelijker om naar binnen te gaan dan woningen. In een garage hebben ze natuurlijk een kleinere kans om oog in oog met de bewoners komen te staan. Zeker als het garages betreft die niet aan het huis gebonden zijn, maar iets verderop liggen. Vervelend zon inbraak, maar zijn je spullen in de garage ook meeverzekerd met je opstalverzekering?

Garage meeverzekerd
Een garage is een handige plek om spullen op te bergen met soms spullen van een behoorlijke hoge waarde. Denk aan de fietsen die steeds luxer en duurder worden, bijvoorbeeld. Maar de spullen in een garage vallen niet altijd automatisch onder de opstalverzekering. Bij het afsluiten van een verzekering is het dus goed om hier op te letten. Als een garage op hetzelfde adres staat ingeschreven als je woonhuis en hij is kleiner dan 25m2, dan valt de inhoud meestal onder de woonhuisverzekering. Maar heb je een garage verderop die op een ander adres staat en is hij groter dan 25m2, dan moet je deze vaak apart verzekeren. De voorwaarden verschillen per verzekering.

Wat doet Assen tegen de inbraken?
Of je nu wel of niet goed verzekerd bent voor je spullen in de garage, een inbraak is al vervelend genoeg. De politie en de gemeente houden daarom extra toezicht in delen van het centrum, Lariks en Noorderpark. De bewoners in deze wijken zijn in de zomer ook op de hoogte gebracht van de inbraken en er is aan hen gevraagd om extra alert te zijn. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de inbraken. Tot nu toe is gebleken dat de meeste fietsen uit de garages tussen 22.00 en 07.00 uur worden gestolen. De inbrekers gaan dus vooral s nachts te werk. Handelaren in fietsen wordt gevraagd extra op te letten of er ook gestolen fietsen tussen zitten. Er is een speciaal programma opgestart: het Digitale Opkopers Register. Dit systeem heeft al geholpen om diverse inbrekers en helers aan te houden.

Blijf alert
De vakantieperiode is weer voorbij, een periode waarbij het aantal woninginbraken sowieso vaak hoger ligt. Maar de winterperiode komt er ook weer aan, dat betekent dat het weer vroeg donker wordt. Voor inbrekers fijne omstandigheden om hun werk te doen. Zeker als het gaat om garages die niet aan het huis gebonden zijn, kunnen dieven makkelijker ongemerkt aan het werk gaan. Blijf dus alert als je verdachte omstandigheden ziet. Twijfel niet, maar bel 112. Met tips of vragen kunnen bewoners ook bellen met de politie op nummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Tiplijn