Cameratoezicht en samenscholingsverbod in Rolderstraat na ongeregeldheden

Cameratoezicht en samenscholingsverbod in Rolderstraat na ongeregeldheden

De burgemeester heeft besloten vanaf 1 november cameratoezicht in de omgeving Rolderstraat in te voeren. Daarnaast geldt vanaf die datum als flankerend beleid een samenscholingsverbod.

De handhaving van het samenscholingsverbod beperkt zich tot groepen jongeren en volwassenen (4 of meer personen) die zich intimiderend en hinderlijk gedragen. Verder wordt het gebied rondom de Rolderstraat aangewezen als zogenaamd veiligheidsrisicogebied, waar preventief gefouilleerd mag worden op het bezit van wapens.

Aanleiding zijn geweldsincidenten in en rondom de Rolderstraat waarbij gebruik werd gemaakt van (vuur)wapens.

In de omgeving van de Rolderstraat is al geruime tijd sprake van overlast en criminaliteit. Gemeente en politie hebben maatregelen genomen om de overlast te bestrijden. Zo heeft de politie een pop-up bureau geopend en wordt er intensiever gehandhaafd in de Rolderstraat.

Het cameratoezicht heeft als doel om de overlast in kaart te brengen en dat politie en toezicht van de gemeente onmiddellijk in kunnen grijpen als er sprake is van (beginnende) overlast om daarmee escalatie te voorkomen. De overlast bestaat uit drugsgebruik en -dealen, intimidatie, vernieling, vervuiling, belemmering doorgang passanten, hard rijden en geluidsoverlast veroorzaken met voertuigen.

Cameratoezicht en samenscholingsverbod geven de politie extra mogelijkheden tot handhaving. De politie zal bij de handhaving rekening houden met het intimiderende en hinderlijke karakter van de samenscholing. Het samenscholingsverbod geldt voor alle dagen van de week. De aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied, cameratoezicht en het samenscholingsverbod geldt tot en met 1 mei 2020 en wordt daarna geëvalueerd.

Tiplijn