Rechtsbijstandsverzekerden sterker in conflictsituaties

Rechtsbijstandsverzekerden sterker in conflictsituaties

Burenruzies, conflicten op het werk en koppigheid in het verkeer komen ook in en om Assen vrijwel dagelijks voor. Met een beetje begrip voor elkaars situatie kunnen dat soort conflicten snel opgelost worden.

Maar helaas blijken dergelijke situaties niet altijd zo eenvoudig op te lossen en zal een onpartijdige bemiddelaar tussen beiden moeten komen om definitief schoon schip te kunnen maken.

Conflicten oplossen via de juridische weg
Die bemiddelende rol zou in eerste instantie bijvoorbeeld een familielid, vriend of buurtgenoot op zich kunnen nemen. Als zelfs dat geen soelaas biedt, zit er eigenlijk niets anders op dan een oplossing in de juridische hoek te zoeken. Waarbij in het meest extreme geval een rechter tijdens een

een definitief oordeel zal vellen waar beide partijen in het conflict zich aan moeten houden.

Juridische hulp is niet goedkoop
Het voordeel van een conflict via een juridische procedure oplossen is dus dat een conflict daarmee voorgoed opgelost kan worden. Het nadeel zijn echter de hoge kosten van zo n procedure. Juristen zullen namelijk flink wat tijd in het bestuderen van het conflict moeten steken om te kunnen bepalen hoe de probleemsituatie het beste kan worden opgelost. Ook het uiteindelijk inschakelen van een rechter is vanzelfsprekend niet gratis. Het risico van dit soort hoge juridische kosten kan echter via een rechtsbijstandverzekering worden afgedekt.

Ook preventief inzetbaar
Wie over een verzekering voor rechtsbijstand beschikt, kan deze overigens niet alleen maar benutten op het moment dat een conflict met behulp van juristen moet worden opgelost. De verzekering kan ook preventief ingezet worden, om juist hoogoplopende juridische conflicten te vermijden. Veel rechtsbijstandsverzekeraars beschikken namelijk ook over een vraagbaak, die antwoord op allerlei gangbare juridische kwesties kan geven. Daarnaast kunnen verzekerden in veel gevallen hun nieuwe arbeids-, huur- of koopcontracten ter controle aan ervaren juridische medewerkers van de verzekeraar voorleggen, zodat voorkomen wordt dat een document vol slinkse valkuilen wordt ondertekend.

Let op verschillen in polisvoorwaarden
Zorg er altijd voor dat de polisvoorwaarden volledig duidelijk zijn wanneer een nieuwe rechtsbijstandsverzekering wordt afgesloten. Deze kunnen tussen verzekeraars onderling namelijk sterk verschillen. Zo zijn er verzekeringen die wachttijden op bepaalde vormen van juridische dienstverlening hanteren. Sowieso geldt bij alle verzekeraars dat reeds lopende conflicten niet via een nieuwe verzekering in behandeling zullen worden genomen. Vergeet ook vooral niet om in de polisvoorwaarden te checken wie er aanspraak op de verzekering voor rechtsbijstand kan maken. Is dat alleen de verzekerde of zijn dat ook alle inwonende gezinsleden?

Overeenkomsten met een zorgverzekering
Wie voor de allereerste keer een rechtsbijstandverzekering afsluit, zal merken dat de verzekeringsvorm op veel punten overeenkomsten met een zorgverzekering vertoont. De meeste verzekeraars bieden een basispakket aan waarmee de meest gangbare vormen van juridische hulp wordt afgedekt. Daarnaast kan de verzekerde extra modules aan dat basispakket koppelen, zodat er ook van aanvullende specialistische juridische diensten gebruik kan worden gemaakt. Net als de zorgverzekering beschikken de meeste verzekeringen voor rechtsbijstand ook over een flexibel eigen risico. Daarbij geldt vanzelfsprekend dat, hoe hoger het eigen risico van de verzekerde is, des te lager de uiteindelijk te betalen verzekeringspremie wordt.

Tiplijn