GGZ Drenthe (onderdeel van Espria) en Zilveren Kruis verbreden hun strategisch partnerschap in Drenthe. Vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) werken beide organisaties al langer samen en dat wordt nu verbreed met ggz-zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).
Domein overstijgend samenwerken in de zorg wordt zo een stuk eenvoudiger. Met als doel dat ggz-patiënten meer passende zorg en ondersteuning ontvangen vanuit verschillende domeinen.
Er zijn steeds meer mensen die een beroep doen op ggz-zorg en steeds minder mensen die die zorg kunnen bieden. Het is een uitdaging de zorg toegankelijk, beschikbaar en betaalbaar te houden. GGZ Drenthe en Zilveren Kruis zetten versneld in op een duurzame veranderbeweging om nu en in de toekomst meer mensen passende zorg te kunnen bieden met minder zorgverleners. Met deze transitie geven we invulling aan de afspraken in het Integraal Zorg Akkoord.
Domein overstijgend samenwerken én financiering Van doorslaggevend belang hierbij is domein overstijgend samenwerken tussen verschillende aanbieders van zorg, hulp en ondersteuning én financieringsbronnen. Samenwerking op gebieden waar Wlz- en Zvw-zorg elkaar raken is daarom een onlosmakelijk onderdeel van de afspraken. Zo draagt de samenwerking bij aan een soepel verlopende ‘patiëntreis’, zodat de ggz-patiënt, ongeacht de financieringsvorm, de zorg of ondersteuning krijgt die hij of zij vanuit de verschillende domeinen nodig heeft.
In de overeenkomst staan onder andere afspraken over:
•De beschikbaarheid en toegankelijkheid van cruciale ggz-zorg in de regio. Dat is
-zorg aan mensen met (acute) ernstige en complexe psychische problemen, waaronder opname in de Kliniek Acute Zorg in Assen,
-beveiligde zorg, waaronder Duurzaam Verblijf.
-ambulante, outreachende zorg en ondersteuning uit verschillende domeinen vanuit één team aan mensen thuis (Optimaal Leven),
-bovenregionale hooggespecialiseerde ggz-zorg, waaronder zorg bij complexe psychische trauma’s, gezinspsychiatrie, transculturele psychiatrie en zorg aan mensen met een verstandelijke beperking én psychische problemen.
•Het voorkomen van specialistische behandeling van mensen met complexe psychische problemen en/of voorkomen dat deze zorg nodig is, o.a. via ‘verkennende gesprekken’ vanaf medio 2025.
•Voldoende uitstroomplekken in de regio voor mensen met ernstige psychische problemen die na behandeling in een kliniek uitstromen naar een (beschermde) woonomgeving elders in de samenleving en daar verder behandeld en begeleid worden.
Directeur Hilda van der Hek van GGZ Drenthe: “Dit is een belangrijke en unieke strategische stap in de regio Drenthe, waarbij GGZ Drenthe en de ggz-inkopers van Zilveren Kruis vanuit de Zvw- en Wlz-financiering gezamenlijk optrekken om de cruciale ggz-zorg in Drenthe toegankelijk en betaalbaar te houden nu en in de komende jaren.”
Rutger de Vries, manager zorginkoop Zilveren Kruis regio Noord, “We werken al langer samen met GGZ Drenthe. Mooi dat we daar nu een belangrijk onderdeel aan toevoegen en meer domein overstijgend gaan samenwerken.” Sükran Ergün-Katik, manager inkoop langdurige zorg Zilveren Kruis voegt toe “We slaan de handen ineen met GGZ Drenthe om de toekomst van complexe zorg domein overstijgend te verkennen, zodat mensen, met al hun kwaliteiten én beperkingen, de juiste zorg krijgen en volwaardig kunnen meedoen aan de samenleving.”
assenstad drentsnieuws