Slimme modelwoning Robuusteiken voorziet in CO2-opslag

Slimme modelwoning Robuusteiken voorziet in CO2-opslag

Voor zover we weten is de aarde de enige planeet met leven. Zolang we de dorre wereld van Mars nog niet in een groen paradijs hebben veranderd, is de aarde onze leefplek, die we moeten beschermen. Robuusteiken, een ambachtelijke bouwer van formaat uit Veenhuizen, heeft hiervoor een slim principe bedacht.

Wij bouwen modelwoningen die voorzien in opslag voor het huidige overschot aan CO2. Door de CO2-opslag in één houten woning, kan een gemiddeld gezin zeventien jaar CO2-neutraal leven. Ons streven is dat goed voorbeeld, goed doet volgen.  Dat zegt Peter Kroes, eigenaar en bouwmeester van Robuusteiken. We zien grote kansen in het gebruik van bio-based bouwmaterialen. Wij werken met hout en met Isovlas. Natuurlijke Isovlas bouwisolatie is optimaal temperatuur- en vochtregulerend. De groei van deze materialen vraagt CO2 en de toepassing ervan in de bouw zorgt voor CO2-opslag. Met het gebruik van natuurlijke materialen doet de bouw een stap in de goede richting. Een impuls vanuit de overheid kan hierin een katalysator zijn. Wij denken dat daar een kans ligt.  Wanneer meer mensen kiezen voor een woning van hout en houtachtige materialen, helpt dat het milieu in drievoud: Het hout slaat CO2 op, er zijn minder producten nodig die CO2 als afval hebben (denk aan beton, plastic). En ten derde groeien er nieuwe bomen op de plek van de oude, die CO2 opnemen (duurzame bosbouw).

Gezond leefklimaat
Daarbij komt dat onze ecologische bouw zorgt voor een gezond leefklimaat van de mens , aldus Kroes. Robuusteiken wil daarom een voorbeeld zijn in het bouwen met hout. Duurzaam hout moet wat ons betreft de norm worden in Nederland. En bouwen met hout steeds vaker de keuze! Het gaat om de zorg voor mensen, klimaat, dieren, natuur en economie, nu en later.

CO2-opslag
Het begint allemaal bij de boom die groeit, CO2 opneemt en zuurstof produceert , legt Kroes uit. De CO2 wordt omgezet in vaste materialen zoals blaadjes en hout, dit noemen we de biomassa. Bij dit proces wordt CO2 gesplitst, waarbij O2 (zuurstof) vrijkomt. De levensadem voor ieder mens en dier. De boom begint als zaadje en groeit in ongeveer zestig jaar uit tot een volwassen boom. Als we de boom omzagen, is het hout te gebruiken. Robuusteiken zet het hout in voor woningen, meubels en bruggen. Bij verbranding of verrotten van hout komt CO2 vrij. Gebruik je dit hout, dan sla je dus CO2 op. In één kilo hout zit koolstof opgeslagen voor 3,6 kilo CO2. Een C-atoom bindt zich namelijk aan twee zuurstofatomen. Daarbij komt dat bij de bouw van een houten woning minder cement, beton, plastic en metaal nodig zijn. Voor de productie hiervan wordt veel energie, veelal uit fossiele brandstoffen, gebruikt en komt veel CO2 vrij. 

Model schuurwoning
Kroes maakt het concreet met een rekenvoorbeeld: Wij hebben een trendy schuurwoning als modelwoning ontwikkeld. In deze modelwoning van 550 m3 zit ongeveer 38.000 kg hout, houtwol en riet. Dit is goed voor de opslag aan C-atomen voor ongeveer 136.800 kg CO2 Hiervan kan een gezin met een gemiddelde CO2-productie (8.000kg/jaar) zeventien jaar CO2-neutraal leven.  Dit is puur op basis van de CO2-opslag. Hierin zijn de besparing door geen gebruik van kunstmatige productiemiddelen en de vrijgekomen plek om nieuw bos te kweken niet meegenomen. Houtbouw is dus toekomstgericht en gezond!

Meer informatie op mijnco2neutralewoning.nl

Tiplijn