Tegenwoordig kom je het overal tegen: glutenvrij dit, tarwevrij dat. De reputatie van gluten heeft zich in een rap tempo verslechterd, met name door de groeiende aandacht voor voedselintoleranties en dieettrends. We associëren gluten inmiddels met gezondheidsklachten, zoals opgeblazen gevoelens en vermoeidheid, en deze zorgen worden nu ook doorgetrokken naar het dieet van huisdieren. Maar is dat terecht?
Laten we eens nuchter kijken wanneer het echt zin heeft.
De waarheid van gluten bij honden
Anders dan bij mensen, komt glutenintolerantie bij honden echter niet zo vaak voor. Je trouwe vriend doet niet aan food trends of het laatste dieetadvies op Instagram... Sterker nog, honden verteren granen meestal prima - ze doen dat al duizenden jaren. Maar tóch zijn er situaties waarin glutenvrij voer wél de slimme keuze is.
Wanneer moet je wél overstappen?
Als je hond echt allergisch is, zijn er enkele symptomen op te merken:
Bovendien kan er sprake zijn van chronische darmproblemen. Als je viervoeter constant maag-darmklachten heeft, kan glutenvrij voer helpen.
Dan zijn er nog specifieke rassen, zoals de Ierse Setter, waarbij vaker problemen met gluten worden waargenomen. Mocht je dus constateren dat er iets niet pluis is, check dan zeker ook even bij je dierenarts of jouw ras daarbij hoort.
Twijfel je?
Doe dan de WOOOF-test: een eliminatietest van 6-8 weken. Schakel volledig over op glutenvrij voer van WOOOF en kijk wat er gebeurt. Maar let op: alleen dan werkt het als je écht alle gluten elimineert. Dus ook die hondenkoekjes!
Waar moet je op letten? Als je overstapt, check dan:
Ook een slim idee is om naast de glutenvrije hondenbrokken, te variëren met eiwitbronnen. Denk aan eiwitrijke opties zoals gekookte kip, zalm, kalkoen of zelfs gekookt ei. Zo geef je je hond een gevarieerd dieet en voorkom je dat hij een intolerantie ontwikkelt voor een specifieke eiwitbron. Bovendien zullen de meeste viervoeters meer dan tevreden zijn om nog iets anders te hebben dan een droge brok!
Kortom, glutenvrij hondenvoer kan een uitkomst zijn voor honden met specifieke gezondheidsproblemen, zoals allergieën of darmklachten. Het belangrijkste is om te letten op de signalen van je hond, te variëren met hoogwaardige eiwitbronnen en idealiter advies in te winnen bij een betrouwbare dierenarts. Uiteindelijk draait het om een gebalanceerd dieet dat jouw viervoeter gezond én gelukkig houdt!