Afkicken van alcohol: wat kan je verwachten?

Afkicken van alcohol: wat kan je verwachten?

Een alcoholverslaving is niet altijd gemakkelijk te herkennen. Er is een dunne grens tussen een probleemdrinker, een sociale drinker en iemand die ‘gewoon’ zwaar drinkt. Het drinken van alcohol is geaccepteerd. Hierdoor valt het minder snel op als iemand hier problemen door ervaart. Maar wanneer spreken we nu van een alcoholverslaving?

Een alcoholverslaving heeft niet direct iets te maken met hoeveel glazen alcohol je drinkt. Natuurlijk kan dit een indicatie geven, maar soms halen zware drinkers dit quotum ook in een ‘gezellig weekend’. Daarom spreken we van een verslaving als men er afhankelijk van is geworden. Als ze de controle verliezen over het drinken van alcohol. Je wilt minderen, maar het lukt niet. Hierdoor ontstaan ook vaak gezondheidsproblemen en problemen in de relationele- of werkomgeving. 

Drink je veel en is het duidelijk dat je lichamelijk en geestelijk niet meer zonder kan? Dan is het belangrijk dat er snel stappen worden ondernomen om erger te voorkomen. Afkicken van alcohol is echter niet gemakkelijk. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten. 

Ontwenningsverschijnselen 

Als je dagelijks veel drinkt en plotseling stopt, kan dit tot ontwenningsverschijnselen leiden. Dit kan heel naar voelen. Maar zolang je volhoudt, zullen deze klachten vanzelf minder worden. Klachten kunnen zijn: beven, algeheel gevoel van malaise, slapeloosheid, onrust, misselijkheid en braken. Zodra je alcohol drinkt, lijken de klachten weer te vervagen. Dit is een duidelijk teken dat het om ontwenningsverschijnselen gaat. Door te blijven drinken, houd je echter de vicieuze cirkel in stand. Probeer daarom vol te houden. Na zeven tot tien dagen zijn de klachten geheel verdwenen.

Let op: drink je dagelijks meer dan acht glazen alcohol per dag? Dan is de situatie dusdanig erg, dat ook de ontwenningsverschijnselen zelfs gevaarlijk kunnen zijn. In dat geval is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Samen met jou kan hij een afbouwschema maken en waar nodig ook medicijnen voorschrijven om de ergste klachten te voorkomen. 

Afkicken met hulp 

Afgezien van de ontwenningsverschijnselen is afkicken gewoon heel zwaar. Zowel lichamelijk als mentaal gezien. Denk hier dus niet te licht over. Sommige mensen denken nog steeds de controle te hebben en verwachten dat ze elk moment zonder problemen kunnen stoppen. Dit is echter lang niet altijd mogelijk. De kans op terugval is groot.

Weet je dat het probleem dieper zit dan enkel het drinken? Vraag dan om professionele begeleiding. Bijvoorbeeld in de vorm van een afkickkliniek. Dit kan zowel in Nederland als in het buitenland. Zo zijn er ook steeds meer mensen die kiezen voor een Zuid-Afrika afkickkliniek of een ander land. Dit om echt volledig uit de eigen omgeving te gaan, te profiteren van kortere wachtlijsten en bovenal anoniem te reizen. In een afkickkliniek helpen ze je niet alleen veilig te stoppen met alcohol, maar onderzoeken ze ook de onderliggende problemen. Hierdoor beschik je eenmaal thuis over de juiste handvaten om ook in moeilijke situaties te voorkomen dat je weer naar de alcohol grijpt. 

Tiplijn