Mensen lopen over het algemeen te lang rond met psychische klachten. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de volwassenen in ons land een keer een depressie ervaart.

Helaas zien we dat er lang niet altijd (tijdig) hulp wordt gezocht. Dit geldt ook voor andere psychische problemen. Erg zorgelijk, want dit kan grote problemen tot gevolg hebben. Daarom is het belangrijk dat er meer gesproken wordt over dit onderwerp en dat er een minder groot taboe op het inschakelen van psychologen en therapeuten zal rusten. Maar wat kan je zelf doen als je psychische klachten ervaart? Waar moet je zijn? Wie schakel je in?

Wat zijn psychische klachten? 

Psychische klachten kunnen erg uiteenlopend zijn. Je kunt hierbij denken aan milde klachten zoals somberheid, weinig zin om iets te doen, sneller huilen of juist sneller geïrriteerd zijn. Soms kunnen de klachten ook ernstiger van aard zijn. Misschien vorm je wel een gevaar voor jezelf of je omgeving, gebruik je middelen om verdriet en pijn minder te voelen, ben je in de war, zorg je niet meer goed voor jezelf of heb je zelfs suïcidale gedachten. Deze klachten kunnen allemaal een enorme belemmering vormen in het dagelijks leven. Misschien spreek je steeds minder mensen, kom je nauwelijks nog het huis uit en is het niet meer mogelijk om te werken. In dat geval is het belangrijk dat er zo spoedig mogelijk hulp wordt gezocht. 

Ga naar de huisarts 

De eerste stap bij psychische klachten is erkennen dat je überhaupt een probleem hebt, maar wat volgt er dan? In de meeste gevallen wordt aanbevolen om eerst naar de huisarts te gaan. Met de arts bespreek je je klachten en in hoeverre ze invloed hebben op je dagelijks leven. Op basis van dit gesprek kan de huisarts inschatten welke hulp er nodig is en hoe snel deze hulp er moet komen. Soms is het bijvoorbeeld belangrijk dat er al zo snel mogelijk ondersteuning wordt geboden met bijvoorbeeld medicatie of gesprekken bij een praktijkondersteuner. 

In sommige gevallen is hulp binnen de GGZ (nog) niet noodzakelijk en is het voldoende om gesprekken met een praktijkondersteuner te voeren of je dagelijkse leven een beetje aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van je voedingspatroon, meer bewegen en eventuele vitaminetekorten verhelpen. De huisarts zal je meer inzicht kregen in de ernst van je problemen en wat er nodig is om hier iets tegen te doen. Bedenk wel: hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter. Wacht dus niet te lang en schroom niet om advies te vragen aan een arts of (online) coach.

Schakel ook je omgeving in 

Het gevaar bij depressies is vaak dat je je sneller afzondert van je omgeving. Hierdoor kunnen contacten vermeden worden. En dat terwijl je juist nu vrienden en familie nodig hebt. Probeer daarom zo open mogelijk tegen hen te zijn over je problemen. Leg uit waarom je soms moeite hebt om iets te ondernemen en wat zij kunnen doen om je in die situaties te helpen. Een luisterend oor doet vaak al wonderen.

Tiplijn