Je hebt ongetwijfeld al eens gehoord van cryptocurrency, want ook binnen Nederland worden digitale munten zoals Bitcoin steeds populairder. Je kan erin beleggen om vaak enorme winst te maken, maar je kan ze ook gebruiken om snel, veilig en anoniem internationale transacties uit te voeren.
Het concept van “digitaal geld” is geen geheim voor de meeste Nederlanders, maar als je er dan zaken zoals blockchain, DeFi, NFT’s, altcoins en dergelijke aan toevoegt, beginnen veel mensen af te haken.
Cryptocurrency is zonder twijfel een van de meest polariserende technologische innovaties van de 21ste eeuw, met vaak uiteenlopende reacties, gaande van fervent enthousiasme tot (meestal onterechte) argwaan en scepsis.
Vaak zijn er echter misvattingen die het beeld van crypto vertroebelen, wat ervoor zorgt dat de gemiddelde Nederlander in feite niet goed weet wat crypto precies is, waar het voor staat, wat het kan doen en – ook belangrijk – wat het niet is.
In dit artikel kijken we naar enkele van de meest voorkomende misverstanden over crypto en waarom deze vaak onterecht zijn.
Veel mensen menen dat cryptomunten op niets gebaseerd zijn, dat ze gewoon wat bits zijn die geen intrinsieke waarde hebben – en dat je door erin te beleggen dus in feite gebakken lucht koopt.
Over deze misvatting valt heel veel te zeggen. Om te beginnen is het duidelijk dat dit kan kloppen. Sommige cryptomunten hebben inderdaad geen intrinsieke waarde en berusten volledig op marktsentiment voor hun prijs. Die prijs kan van de ene dag op de andere in elkaar storten als het publiek er genoeg van krijgt. Dit maakt het dan ook erg moeilijk om te bepalen in welke cryptomunt je best kan beleggen.
Volgens Jan Jaap Bolkesteijn van CryptoNews NL is het inderdaad vrijwel onmogelijk om te voorspellen welke crypto’s het goed zullen doen (als het gaat om de zogenaamde “meme coins”), maar als je kijkt naar inherente eigenschappen van een munt, samen met ontwikkelingen op de cryptomarkt, kan je vaak wel een goede indicatie geven van stijgende crypto’s in de toekomst. Dat wil concreet zeggen dat er wel intrinsieke waarde vasthangt aan sommige cryptomunten.
Bijvoorbeeld:
Cryptocurrency bestaat iets langer dan 15 jaar en is op die tijd uitgegroeid van een niche-technologie in een vergeten hoek van het internet tot een globaal aanvaard betaalmiddel en een beleggingsinstrument met ongeziene rendementen. Sterker nog, crypto heeft de manier waarop we geld zien voor altijd veranderd, zelfs als dat nog niet duidelijk is in het dagelijkse leven.
Maar doordat het eerdere nieuws over crypto vaak negatief gekleurd was, beschouwen veel mensen crypto als een tijdelijke hype, een speculatieve bubbel die op elk moment kan barsten.
Deze opvatting bevat een kern van waarheid: cryptomunten zijn vaak erg volatiel en de prijs kan sterk fluctueren op korte tijd. Maar dat neemt niet weg van het feit, het absolute feit, dat blockchain, de fundamentele technologie achter crypto, een van de meest innovatieve en revolutionaire ontwikkelingen van de laatste decennia is.
Deze technologie bestaat en gaat nergens heen. Grote financiële instellingen, overheden en bedrijven zoals Tesla en Microsoft investeren al jarenlang in crypto of blockchain-technologie.
Daarnaast zijn er steeds meer toepassingen van blockchain die verder gaan dan alleen financiële transacties. Denk aan slimme contracten, supply chain management en zelfs het beheren van digitale identiteiten. Dit geeft aan dat crypto en blockchain veel meer zijn dan alleen een vluchtige trend en steeds meer worden geïntegreerd in de traditionele economie.
Tot slot hebben we een van de belangrijkste en grootste misvattingen, voornamelijk wegens het vaak negatieve nieuws over crypto.
Veel mensen denken immers dat cryptomunten inherent onveilig zijn, omdat er in het nieuws vaak bericht wordt over hacks en andere wanpraktijken.
Deze incidenten kunnen natuurlijk niet worden ontkend, maar deze hebben voornamelijk te maken met slecht beveiligde crypto-exchanges of de naïviteit en incompetentie van de gebruikers, niet met de technologie zelf.
De onderliggende blockchaintechnologie is immers extreem veilig dankzij cryptografie (vandaar de naam) en gedecentraliseerde netwerken. De blockchain zelf is zeer moeilijk te hacken, omdat het netwerk door duizenden, soms miljoenen computers wereldwijd wordt beheerd.
Crypto berust dus op een enorm veilig systeem, maar helaas hangt de veiligheid van jouw persoonlijke cryptomunten vaak af van de beveiligingsmaatregelen die je zelf neemt. En hier gaat het vaak mis, omdat mensen dit niet serieus nemen.
Door gebruik te maken van een offline hardware wallet, tweefactorauthenticatie (2FA) en sterke wachtwoorden, kan je crypto volkomen veilig worden bewaard. Zoals met alle financiële producten, is het wel essentieel om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen beveiliging, want als je dit niet doet, ben je een uitgelezen doelwit voor hackers of andere problemen, al dan niet met een malafide oorsprong.