De mooiste fietsroutes door de Drentse natuur iStock

De mooiste fietsroutes door de Drentse natuur

Drenthe staat bekend om zijn prachtige, uitgestrekte natuur en is het mekka voor fietsliefhebbers. Van dichte bossen tot stille heidevelden en charmante dorpjes, de provincie biedt veel mogelijkheden voor ontspannende en avontuurlijke fietstochten. Of je nu een ervaren wielrenner bent of gewoon op zoek bent naar een rustige rit door het landschap, de fietsroutes in Drenthe laten je de natuur op een leuke manier ervaren.

In dit artikel ontdek je de mooiste fietsroutes door de Drentse natuur en waarom deze provincie een topbestemming is voor fietsers.

Fietsen door het Nationaal Park Dwingelderveld

Een van de mooiste plekken om te fietsen in Drenthe is het Nationaal Park Dwingelderveld. Dit park is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa en biedt een indrukwekkende omgeving om doorheen te fietsen. De fietsroutes in dit gebied voeren je langs uitgestrekte heidevelden, zandverstuivingen en door dichte bossen. Onderweg kun je allerlei wilde dieren tegenkomen, zoals reeën en Schotse hooglanders, die hier in hun natuurlijke habitat leven. Een populaire route in dit park is de Dwingelderveldroute, die je via verschillende fietsknooppunten door het hart van het park leidt. Deze route van ongeveer 40 kilometer is goed te doen voor zowel beginnende fietsers als gevorderden en biedt volop mogelijkheden om onderweg even te pauzeren bij een van de rustplaatsen of bezoekerscentra. Met een trekhaak fietsendrager zoals de Pro User Diamant SG2 kun je bovendien gemakkelijk je fiets meenemen naar de startpunten van deze routes, zodat je meteen kunt genieten van de Drentse natuur.

Ontdek de historie op de Hunebedroute

Drenthe is rijk aan geschiedenis, en dat is goed terug te zien op de fietsroutes die je langs de hunebedden leiden. De provincie is beroemd vanwege deze prehistorische grafmonumenten, waarvan de grootste en meest indrukwekkende verspreid liggen door het gehele landschap. Een aanrader is de Hunebeddenroute, een fietsroute van zo’n 45 kilometer die je langs meerdere hunebedden voert. Deze route brengt je niet alleen langs eeuwenoude steengraven, maar ook door schilderachtige dorpjes zoals Borger, waar je het Hunebedcentrum kunt bezoeken. Hier krijg je meer te weten over de geschiedenis en cultuur van Drenthe. Het landschap dat je onderweg passeert is typisch Drents, uitgestrekte heidevelden, bossen en akkers. Deze route is ideaal voor wie natuur en cultuur wil combineren tijdens een fietstocht.

Fiets door de Drentse Aa en zijn rivieren

Een andere geweldige plek om te fietsen is het Nationaal Park Drentsche Aa, een uniek cultuurlandschap dat grotendeels onveranderd is gebleven sinds de middeleeuwen. De Drentsche Aa zelf is een kronkelende beek die door het landschap slingert en zorgt voor een bijzondere sfeer. Fietsroutes in dit gebied leiden je door een afwisselend landschap van beekdalen, esdorpen en oude heidevelden. Een populaire route is de Drentsche Aa-route, die je langs karakteristieke boerderijen en historische dorpen zoals Balloo en Gasteren brengt. Tijdens deze tocht zie je het authentieke Drenthe zoals het al honderden jaren bestaat, en kun je onderweg genieten van de rust en stilte die deze omgeving biedt. Deze route is perfect voor een ontspannen dagtocht waarbij je volop kunt genieten van de natuur en de rustieke omgeving.

Mountainbiken in de bossen van Drenthe

Naast ontspannen fietstochten biedt Drenthe ook volop mogelijkheden voor de sportieve fietsers. De provincie staat bekend om zijn goed aangelegde mountainbikeroutes, die zowel voor beginners als gevorderde mountainbikers uitdagend zijn. Een van de meest geliefde routes is de mountainbikeroute in het Gieten-Borger gebied. Deze route van 30 kilometer voert je door dichte bossen, over heuvelachtig terreinen en langs zandverstuivingen. De afwisselende ondergrond vraagt om een goede fiets, en een trekhaak fietsendrager kan je helpen om je mountainbike eenvoudig naar deze prachtige startlocatie te vervoeren. Dit is een perfecte route voor wie van actie houdt en het Drentse landschap op een sportieve manier wil verkennen. De Gieten-Borger route is niet alleen geliefd bij lokale mountainbikers, maar trekt ook sportieve fietsers uit heel Nederland die op zoek zijn naar een uitdagende route midden in de natuur.

De afwisseling van stad en natuur in Assen

De omgeving van Assen, de hoofdstad van Drenthe, biedt ook goede fietsmogelijkheden. Vanuit de stad fiets je binnen enkele minuten de natuur in, waar je kunt genieten van het Asserbos en de omliggende polders. De fietsroutes rond Assen combineren het beste van beide werelden, je fietst door het stadscentrum en bent al snel omringd door natuur. Een mooie route om te proberen is de Kampsheide-route, die je meeneemt door het Asserbos en het beschermde natuurgebied Kampsheide. Hier kun je genieten van open heidevelden, grafheuvels en rustige vennetjes. Deze route is perfect voor wie even wil ontsnappen aan de drukte van de stad en op zoek is naar een rustige fietstocht door de natuur.

Drenthe biedt met zijn gevarieerde landschappen, rijke historie en goed aangelegde fietsroutes voor iedere fietsliefhebber wat wils. Of je nu kiest voor een ontspannen tocht langs hunebedden, een avontuurlijke mountainbike route of een rustige rit door de bossen, Drenthe heeft het allemaal. Pak je fiets, ontdek de schoonheid van de Drentse natuur en geniet van al het moois dat deze provincie te bieden heeft.

Tiplijn