4 tips om de kans op brand in je bedrijf te verkleinen

4 tips om de kans op brand in je bedrijf te verkleinen

Als ondernemer in Assen wil je niet dat jouw bedrijf getroffen wordt door een brand. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje, waardoor iedere ondernemer hiermee te maken kan krijgen. Gelukkig kun je zelf het één en ander doen om de kans op een brand te verkleinen.

Om je hier een handje bij te helpen, hebben we in deze tekst 4 praktische tips op een rijtje gezet.

1. Plaats rookmelders of installeer een brandalarm

In Nederland is het sinds 1 juli 2022 verplicht om in elke woning rookmelders op te hangen. Voor bedrijven geldt deze verplichting alleen niet. Hierdoor zijn er genoeg bedrijfspanden waar geen rookmelders hangen. Zonde, want deze apparaatjes kunnen de kans op een brand verkleinen. Zodra een rookmelder rook detecteert, gaat hij af. Ga je direct op het gepiep af? Dan lukt het je misschien nog om de brand in de kiem te smoren, waardoor de schade beperkt blijft.

Is je bedrijfspand nogal groot? Dan kan het een flinke klus zijn om overal rookmelders op te hangen. In dat geval is het vaak interessanter om een brandalarm te installeren. Alle onderdelen van deze installatie staan met elkaar in verbinding, waardoor je gewaarschuwd wordt als het alarm afgaat. Tegenwoordig kan een brandalarm ook een melding naar je telefoon sturen. Dit is handig op momenten dat er niemand in het pand aanwezig is, zoals ’s nachts.

2. Zorg voor voldoende brandblussers

Als een rookmelder of brandalarm afgaat, is er vaak sprake van rookontwikkeling. Misschien is er zelfs al wel een (kleine) brand ontstaan. Om de schade te beperken, wil je de brand zo snel mogelijk blussen. Helaas is er niet altijd water in de buurt. Reden genoeg om voor voldoende brandblussers te zorgen. Meestal wordt één brandblusser met een inhoud van zes liter per 150 vierkante meter als uitgangspunt genomen. Dit geldt voor bedrijven met een ‘normaal’ brandrisico. Het staat je vrij om meer brandblussers te plaatsen.

3. Overweeg een sprinklerinstallatie

Om de schade door brand te beperken, kun je er ook voor kiezen om sprinklers te installeren. Zo’n installatie is niet alleen in staat om een brand te detecteren, maar signaleert en controleert deze ook. Hierdoor blijft de schade vaak beperkt als er brand uitbreekt. Zijn er sprinklers aanwezig in jouw bedrijfspand? Vergeet dan niet om regelmatig een inspectie van de sprinklerinstallatie uit te laten voeren door een erkend bedrijf. Je weet zo zeker dat de sprinklers nog goed werken, zodat jouw bedrijf voldoende beschermd wordt tegen brand.

4. Laat een inspectie uitvoeren

Sommige ondernemers weten precies wat ze moeten doen om de kans op brand te verkleinen, terwijl anderen geen idee hebben hoe ze dit aanpakken. Behoor je tot de laatste groep? Probeer dan niet zelf wat, maar schakel een inspectiebureau voor brandveiligheid in. Zij voeren een onafhankelijke inspectie uit. Hierdoor weet je binnen de kortste keren hoe het gesteld is met de brandveiligheid in jouw bedrijf. Is deze niet op orde? Dan geven de experts je advies om de kans op een brand te verkleinen.

Tiplijn