Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Als ondernemer heb je de keuze uit veel verschillende verzekeringen. Maar welke moet je nu echt hebben, en welke kun je beter links laten liggen?

In dit artikel helpen we je een eindje op weg door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te bespreken. We leggen uit wat hij inhoudt, hoeveel hij kost en of het slim is om hem af te sluiten. Doe er je voordeel mee en lees snel verder!

Wat houdt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering in?

Als ondernemer doe je iedere dag je best om je klanten blij te maken. Dat is tenslotte hoe je ervoor zorgt dat ze terug blijven komen, waardoor je bedrijf kan groeien. Het laatste waar je op uit bent, is schade aanrichten bij je klanten. Bijvoorbeeld aan een van hun werknemers, of aan hun bedrijfsmiddelen. Helaas komen zulke situaties toch vaker voor dan je denkt. Je kunt dus niet helemaal uitsluiten dat jij, je werknemers of je producten schade aanrichten bij derden. Maar je kunt je bedrijf wel beschermen tegen de financiële gevolgen ervan!

Dat doe je namelijk met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Afgekort noemt men dit ook wel de AVB. Richten jij, je producten of je werknemers schade aan bij iemand anders of de spullen van iemand anders? Dan valt dit onder de dekking van de AVB. Met andere woorden, word je aansprakelijk gesteld voor de schade, dan kun je daar een vergoeding voor ontvangen van je verzekeraar.

Hoeveel kost het?

Het is lastig om op voorhand te zeggen hoeveel je kwijt zult zijn voor een aansprakelijkheidsverzekering voor je bedrijf. De premie van deze verzekering wordt namelijk berekend aan de hand van veel verschillende factoren. Die factoren verschillen van bedrijf tot bedrijf. Om precies te weten hoeveel je zou moeten betalen, kun je het beste een offerte opvragen bij een verzekeraar. Je weet dan precies welke premie je moet betalen als je je bedrijf wilt verzekeren tegen bedrijfsaansprakelijkheid. Daarna kun je natuurlijk nog offertes aanvragen bij andere verzekeraars, om te kijken of je ergens anders wellicht een betere deal kunt krijgen.

Is het verstandig om er een af te sluiten?

De AVB is best een algemene verzekering. Het is dus niet zo dat hij alleen relevant is voor bedrijven in een bepaalde branche. Ondernemers in iedere branche kunnen namelijk te maken krijgen met bedrijfsaansprakelijkheid. De kosten van aansprakelijkheid kunnen behoorlijk in de papieren lopen, dus zeker een aansprakelijkheidsverzekering zzp kan een goed idee zijn om af te sluiten. Je neemt dan in ieder geval het zekere voor het onzekere.

Tiplijn