Internetsnelheid in Assen: een decennium van groei

Internetsnelheid in Assen: een decennium van groei

Assen heeft in de afgelopen jaren aanzienlijke verbeteringen gezien in de internetsnelheden. Dit is te danken aan de technologische vooruitgang en investeringen in de infrastructuur. Uit de speedtest van ProviderCheck.nl blijkt een duidelijke stijging in zowel de download- als uploadsnelheden over de afgelopen tien jaar.

Hoewel het aantal speedtests beperkt is, geven de gegevens wel een waardevol beeld van de internetsnelheid in Assen van 2012 tot 2024. De belangrijkste cijfers die bekeken zijn, zijn de gemiddelde download- en uploadsnelheden die belangrijke indicatoren zijn van de internetprestaties.

Trends door de jaren heen

Uit de gegevens kunnen er verschillende belangrijke trends afgeleid worden, zo is er in 2013 een flinke stijging geweest waarbij de gemiddelde downloadsnelheid van 13,3 Mbps naar 29,6 Mbps is gegaan en de uploadsnelheid zelfs van 1,6 Mbps naar 19,4 Mbps is gegaan. Deze verandering valt te wijten aan de eerste upgrades van de internetinfrastructuur en de introductie van snellere breedbanddiensten.

In de periode van 2015 naar 2019 schommelden de downloadsnelheden, maar was er wel een algemene stijging te vinden met een gemiddelde van 60,7 Mbps in 2019. De uploadsnelheden verbeterden ook, vooral in 2017 en 2018 lagen de snelheden gemiddeld rond de 28,7 Mbps en 32,3 Mbps. Deze periode geeft de bredere acceptatie van snelle internetabonnementen en verdere verbeteringen in de infrastructuur weer.

De periode van 2020 tot 2024 laat de meeste stijgingen zien. In 2024 stegen de gemiddelde downloadsnelheden naar 146,1 Mbps en de uploadsnelheden naar 51,2 Mbps. Deze sterke stijgingen kunnen gekoppeld worden aan de uitrol van glasvezelinternet en de toenemende vraag naar snel internet vanwege het huiswerken en online diensten tijdens de pandemie.

Statistische hoogtepunten

  • 2012: Download: 13,8 Mbps, Upload: 1,6 Mbps
  • 2017: Download: 52,8 Mbps, Upload: 28,7 Mbps
  • 2023: Download: 83,5 Mbps, Upload: 42,3 Mbps
  • 2024: Download: 146,1 Mbps, Upload: 51,2 Mbps


Conclusie

De gegevens van ProviderCheck.nl laten een duidelijke en voortdurende verbetering zien in de internetsnelheden in Assen over de afgelopen 10 jaar. Naast dat de digitale economie ondersteunt wordt, ondersteunt het ook de toenemende behoefte van de inwoners aan betrouwbaar en snel internet. Met de aanhoudende ontwikkeling van de infrastructuur, met name de ontwikkeling van glasvezel, kan er verwacht worden dat deze trends zich zullen voortzetten. Op deze manier blijft Assen een goed verbonden sta die klaar is voor de digitale toekomst.

Disclaimer

Hoewel de datasteekproef van ProviderCheck.nl beperkt is, biedt het wel een nuttige indicatie van algemene trends in internetsnelheden in Assen. Voortdurende inspanningen om meer uitgebreide gegevens te verzamelen, zullen helpen om deze observaties verder te verifiëren en gedetailleerde analyse mogelijk te maken in de toekomst.

Tiplijn