Vitamine C is ook wel bekend als ascorbinezuur, en is een essentiële voedingsstof voor de mens. Het speelt een cruciale rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder de aanmaak van collageen, de opname van ijzer, het behoud van gezond kraakbeen, tanden en botten, en het bevorderen van wondgenezing.

Vitamine C is ook een krachtige antioxidant die helpt bij het neutraliseren van vrije radicalen en het versterken van het immuunsysteem. Omdat het lichaam geen vitamine C kan aanmaken, is het noodzakelijk om deze vitamine via de voeding binnen te krijgen.

Je vindt het meeste vitamine C in dit fruit
Het fruit met de meeste vitamine C is de acerola-kers, met een indrukwekkende 1677 mg per 100 gram. Andere vruchten die rijk zijn aan vitamine C zijn rozenbottels (426 mg), guaves (228 mg), zwarte bessen (181 mg), kiwi's (93 mg), lychees (71 mg), papaja's (61 mg), aardbeien (59 mg), sinaasappels (53 mg) en citroenen (53 mg). Deze vruchten zijn geweldige keuzes om je dagelijkse vitamine C-inname te verhogen.

Waar is vitamine C goed voor?
Vitamine C heeft meerdere functies in het lichaam. Het is betrokken bij de synthese van collageen, een eiwit dat essentieel is voor de gezondheid van de huid, bloedvaten, botten en kraakbeen. Daarnaast speelt vitamine C een rol bij de genezing van wonden en het onderhoud van gezond tandvlees.

Verder bevordert vitamine C de opname van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen, wat helpt bij het voorkomen van bloedarmoede. Het werkt ook als een antioxidant, beschermt cellen tegen schade door vrije radicalen, en ondersteunt het immuunsysteem.

Vitamine C voordelen
De voordelen van vitamine C zijn talrijk. Allereerst versterkt vitamine C het immuunsysteem, waardoor je beter beschermd bent tegen verkoudheid en andere infecties. Bovendien kan vitamine C de duur en ernst van verkoudheidssymptomen verminderen. Daarnaast draagt vitamine C bij aan de bescherming van de huid tegen schade door UV-straling en bevordert het een gezonde, stralende huid door de aanmaak van collageen te stimuleren.

Vitamine C kan ook helpen bij het verlagen van het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten door ontstekingen te verminderen en de bloeddruk te verlagen.

Waar zit vitamine C in?
Er zijn veel voedingsbronnen van vitamine C, voornamelijk groenten en fruit. Citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruits, citroenen en limoenen zijn bekende bronnen van vitamine C. Andere fruitsoorten zoals kiwi's, aardbeien, ananas, mango's en papaja's bevatten ook hoge hoeveelheden vitamine C.

Daarnaast zijn groenten zoals paprika's, broccoli, spruitjes, en spinazie uitstekende bronnen van deze essentiële vitamine. Het eten van een gevarieerd dieet dat rijk is aan groenten en fruit is de beste manier om voldoende vitamine C binnen te krijgen.

De hoogste concentraties vitamine C in fruit
Wat betreft fruit, hebben bepaalde soorten een bijzonder hoge concentratie vitamine C. Acerola kersen zijn de onbetwiste kampioen, met meer dan 1600 milligram vitamine C per 100 gram. Dit maakt ze een van de rijkste natuurlijke bronnen van vitamine C. Kiwi's zijn ook uitzonderlijk rijk aan vitamine C, met ongeveer 92 milligram per 100 gram.

Papaja bevat ongeveer 60 milligram per 100 gram, terwijl aardbeien ongeveer 59 milligram per 100 gram bevatten. Sinaasappels, een van de meest geconsumeerde bronnen van vitamine C, bevatten ongeveer 53 milligram per 100 gram.

Tropisch fruit en vitamine C
Tropisch fruit zoals guave, mango en ananas zijn ook rijk aan vitamine C. Guave is bijzonder indrukwekkend, met maar liefst 228 milligram vitamine C per 100 gram. Mango bevat ongeveer 36 milligram per 100 gram, terwijl ananas ongeveer 48 milligram per 100 gram bevat. Deze vruchten zijn niet alleen heerlijk, maar ook voedzaam en een uitstekende manier om je dagelijkse inname van vitamine C te verhogen.

Bessen en vitamine C
Bessen zijn een andere uitstekende bron van vitamine C. Aardbeien, zoals eerder genoemd, bevatten ongeveer 59 milligram vitamine C per 100 gram. Blauwe bessen, hoewel lager in vitamine C in vergelijking met sommige andere bessen, bevatten nog steeds ongeveer 10 milligram per 100 gram.

Frambozen bevatten ongeveer 26 milligram per 100 gram. Bessen zijn niet alleen rijk aan vitamine C, maar bevatten ook veel andere antioxidanten en voedingsstoffen die bijdragen aan de algehele gezondheid.

Citrusvruchten en vitamine C
Citrusvruchten zijn misschien wel de bekendste bron van vitamine C. Sinaasappels, mandarijnen, grapefruits, citroenen en limoenen zijn allemaal uitstekende bronnen van deze vitamine. Sinaasappels bevatten zoals eerder genoemd ongeveer 53 milligram vitamine C per 100 gram.

Mandarijnen bevatten ongeveer 26 milligram per 100 gram, terwijl grapefruits ongeveer 31 milligram per 100 gram bevatten. Citroenen en limoenen, hoewel vaak gebruikt in kleinere hoeveelheden, bevatten respectievelijk ongeveer 53 en 29 milligram per 100 gram.

Groenten
Hoewel dit artikel zich richt op fruit, is het de moeite waard om te vermelden dat sommige groenten ook zeer rijk zijn aan vitamine C. Paprika's, vooral de rode variëteit, bevatten zelfs meer vitamine C dan sinaasappels, met ongeveer 127 milligram per 100 gram.

Broccoli bevat ongeveer 89 milligram per 100 gram, terwijl spruitjes ongeveer 85 milligram per 100 gram bevatten. Spinazie en boerenkool zijn ook goede bronnen van vitamine C, met respectievelijk ongeveer 28 en 93 milligram per 100 gram.

Vitamine C supplementen kopen of niet?
Hoewel het altijd het beste is om vitamines en mineralen uit natuurlijke voedselbronnen te halen, kunnen bepaalde mensen vitamine C kopen, bijvoorbeeld wanneer zij echt moeite hebben om voldoende vitamine C binnen te krijgen via hun dieet.

Vitamine C supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten, kauwtabletten, poeders en capsules. Het is echter belangrijk om met een arts te overleggen voordat je begint met supplementen, vooral als je hoge doses overweegt, omdat te veel vitamine C bijwerkingen kan hebben zoals maagklachten en diarree.

De beste fruitkeuzes voor vitamine C
Om de meeste vitamine C uit je dieet te halen, is het een goed idee om een verscheidenheid aan fruit te eten. Acerola kersen en guave bieden de hoogste concentraties vitamine C, maar ook kiwi's, papaja, aardbeien en sinaasappels zijn uitstekende keuzes. Door verschillende soorten fruit in je dieet op te nemen, zorg je niet alleen voor voldoende vitamine C, maar ook voor een breed scala aan andere voedingsstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid.

Hoe vitamine C het beste te bewaren
Vitamine C is gevoelig voor hitte, licht en lucht, wat betekent dat het gemakkelijk kan worden afgebroken tijdens de bereiding en opslag van voedsel. Om de maximale hoeveelheid vitamine C uit fruit te halen, is het belangrijk om fruit vers te eten en te minimaliseren hoeveel je het kookt.

Bewaar fruit in de koelkast en snijd het pas vlak voor je het gaat eten om de blootstelling aan lucht te verminderen. Het invriezen van fruit kan ook helpen om de vitamine C-inhoud te behouden.

Conclusie
Vitamine C is een essentiële voedingsstof die een belangrijke rol speelt in veel lichaamsfuncties en bijdraagt aan een goede gezondheid. Er zijn talloze fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C, met acerola kersen en guave als koplopers. Door een gevarieerd dieet te eten dat rijk is aan fruit zoals kiwi's, aardbeien, sinaasappels en tropisch fruit, kun je ervoor zorgen dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt.

Kies je ervoor om een vitamine C supplement te kopen, dan kun je het beste kwalitatieve supplementen bestellen van bekende merken, bij voorkeur in een zeer goed aangeschreven online vitamine webshop, zoals Vitamines.com in België en Nederland. Deze webshop staat namelijk bekend om zijn ruime assortiment vitamine C supplementen en een goede service. 

Tiplijn