Ben je van plan een huis te kopen in Assen? Lees hier alles over de woningmarkt in Assen en de financiële kant van het kopen van een eerste huis.

Een eerste woning kopen in regio Assen

Het kopen van je eerste woning is een mijlpaal in je leven, vooral in de prachtige regio Assen. Deze stap kan zowel spannend als uitdagend zijn, aangezien er veel komt kijken bij de aankoop van een huis. Van het bepalen van je budget en het verkennen van de wijken tot het regelen van financiering en het onderhandelen over de prijs: het proces vereist zorgvuldige planning en gedegen kennis. In deze tekst lees je de belangrijkste stappen en bieden we praktische tips om je eerste woning in de regio Assen te kopen, zodat je goed voorbereid en vol vertrouwen deze nieuwe fase in kunt gaan!

Bepaal je budget

Voordat je op zoek gaat naar een woning in regio Assen, is het belangrijk om je budget nauwkeurig vast te stellen. Begin met het evalueren van je financiële situatie en bereken hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Wist je dat je als starter in aanmerking komt voor een startershypotheek? Naast je hypotheekkosten moet je ook kijken naar je uitgaven, eventuele vermogen en bijkomende kosten. Deze bijkomende kosten zijn kosten als overdrachtsbelasting, notariskosten en makelaarskosten en kunnen hoog oplopen. Door een realistisch budget te bepalen, voorkom je teleurstellingen en kun je gericht zoeken naar een woning die binnen je financiële mogelijkheden past.

Woningmarkt in Assen

Assen biedt een gevarieerde woningmarkt met verschillende typen woningen en prijsklassen. Van karakteristieke jaren '30 woningen in de binnenstad tot moderne nieuwbouwwoningen in nieuwe wijken zoals Kloosterveen en Marsdijk, er is voor elk wat wils. De prijzen kunnen sterk variëren afhankelijk van de locatie, grootte en staat van de woning.

Dit kwartaal zijn er in Assen 200 huizen verkocht. De gemiddelde transactieprijs van een woning was 314.078 euro. De gemiddelde vierkantemeterprijs is dit kwartaal gestegen van 2.677 euro naar 2.714 euro per vierkante meter. De gemiddelde WOZ-waarde ging van 235.656 euro in 2022 naar 277.482 euro in 2023.

Nieuwbouwwoningen

Assen biedt ook diverse nieuwbouwmogelijkheden voor starters. Nieuwbouwwoningen zijn vaak energiezuinig, modern van ontwerp en bieden de mogelijkheid om de woning volledig naar jouw smaak en wensen aan te passen. Van appartementen tot vrijstaande huizen, nieuwbouwprojecten zoals Veemarktterrein en Kloosterakker bieden misschien wel jouw droomhuis! Daarnaast blijft Assen in ontwikkeling met nieuwbouwprojecten. Houd deze projecten dus goed in de gaten.

Tiplijn