Bouwmij Hendriks: Al 100 jaar betrouwbaar Kijk op het Noorden

Bouwmij Hendriks: Al 100 jaar betrouwbaar

Als er één woord van toepassing is op Bouwmij Hendriks uit Assen, is het wel: betrouwbaar. Die credit hebben drie generaties Hendriks opgebouwd in de afgelopen 100 jaar. Op 31 mei dit jaar viert de Asser aannemer, actief in woningbouw, utiliteit en onderhoud in Noord-Nederland, het eeuwfeest.

Hendriks is een begrip in de bouwsector, als familiebedrijf met ruim veertig toegewijde medewerkers, die staan voor betrokkenheid, betrouwbaarheid en vakmanschap. Fenny Hendriks vormt sinds 2016 met haar man Henk ten Brink en Rick Kramer de directie van het bedrijf.

300 medewerkers
Fenny’s opa nam op 31 mei 1924 de eerste opdracht aan: de bouw van een woonhuis aan de Talmastraat in Assen. Dat huis staat er nog steeds. Vanzelfsprekend. Fenny Hendriks: ‘Mijn opa begon als zelfstandig timmerman, met een kantoor aan huis. Hij kreeg al snel meer opdrachten en personeel.’

Dat gebeurde jarenlang vanuit een pand aan de Vaart NZ 116a in Assen en vanaf 1969 -zoon Wolter had het bedrijf inmiddels overgenomen, na het plotselinge overlijden van zijn vader in 1958- in een groter pand aan het Van der Waalspad, dat echter ook al snel te klein werd. Op 31 mei 1974 -precies een halve eeuw na de start- werd het huidige pand aan de Van Vlissingenstraat betrokken. Vanuit dat pand werkten in hoogtijdagen zo’n 300 mensen.

Crisis
Rond 1980 moest het bedrijf de crisis zien te overleven door drastisch te krimpen: ‘Mijn schoonvader heeft dat gedaan door alleen nog maar de basis-bouwwerkzaamheden zelf te verrichten en de rest uit te besteden. Dat zijn ze met een man of veertig gaan doen en dat blijven we doen’, vertelt Henk ten Brink. Hij kwam in 1986 in het bedrijf, dat toen nog door zijn schoonvader en later door zijn schoonmoeder werd gerund, samen met een technisch directeur, die in 2006 werd opgevolgd door Rick Kramer.

Utiliteit en onderhoud
In 2008 volgde een nieuwe crisis: ‘We gingen van gemiddeld 100 naar 4 nieuwbouwwoningen per jaar. Dat was heel drastisch. Maar we hadden het zien aankomen en op tijd de bakens verzet, door ons meer op utiliteit en onderhoud te gaan richten. Daarmee -en mede dankzij een vaste opdrachtgevers als woningcorporaties- hebben we ons ook door die crisis heen geslagen’, blikt Rick Kramer trots terug.

Risico gespreid
Anno 2024 is de woningbouw weer toegenomen, maar nog niet op het oude niveau. ‘We hebben en houden het risico gespreid met een gezonde verhouding woningbouw, utiliteit en onderhoud’, benadrukt Henk ten Brink. ‘Waarbij we in alle drie sectoren op onze eigen manier werken: betrokken, betrouwbaar en met vakmanschap. Ook gaan we intern en extern op een persoonlijke en betrokken manier met elkaar om. Dat zorgt voor standvastigheid.‘

Rick Kramer vult aan: ‘We gaan uiteraard wel mee met de tijd en investeren in de nieuwste technieken. Zo lopen onze mensen tegenwoordig met een iPad op de bouwplaats, om nog efficiënter te kunnen werken.‘

Aardbevingsbestendig
Was Bouwmij Hendriks in de begintijd vooral in en om Assen actief, tegenwoordig zien we de veertig vakmensen -en het prachtige werk dat ze afleveren- in het hele Noorden. Ook in het aardbevingsgebied, waar het bedrijf onder meer in Spijk (school) en Bedum aardbevingbestendig heeft gebouwd.

In Jirnsum bouwde het Asser bedrijf de eerste school in het Noorden volgens het Passief Bouwen principe.

En in Hoogeveen staat een gebouw waar de mensen van Bouwmij Hendriks bijzonder trots op zijn: het prachtige appartementencomplex Casquette aan het Kerkplein in het centrum. Met op de begane grond een horecabedrijf. Kenmerkend zijn de historisch ogende details in de afwerking van het nieuwe pand. Historisch vakwerk van een bedrijf met een historie van inmiddels 100 jaar.

Tekst: Kijk op het Noorden

Tiplijn