Gisteravond presenteerde de kinderraad de eerste schatkaarten van Peelo en Kloosterveen tijdens de grote mensen raadsvergadering aan de gemeenteraad.
Het stimuleren van spelen, bewegen en ontmoeten voor kinderen én volwassenen is een belangrijke ambitie van dit college. Om dit te realiseren is er een plan in de maak voor de invulling van de buitenruimte. Via een enquête vraagt de gemeente aan de inwoners om hierover hun mening te geven.
Wethouder Jan Broekema: Ik ben super trots op de kinderraad en dit initiatief. Er valt zoveel te ontdekken in Assen voor kinderen, en deze kaart helpt daar enorm bij. Speel- en ontmoetingsplekken zijn belangrijk, omdat zij het mogelijk maken dat jong en oud elkaar ontmoeten, contact met elkaar leggen en in beweging komen. Ik ben dan ook blij dat we de afgelopen periode al veel nieuwe initiatieven hebben gerealiseerd en gaan realiseren, zoals de pumptrack, de speeltuin in Kloosterveen, de speel- en ontmoetingsplek in Nieuw Graswijk, de landschapstuin bij Quintus en klimaatadaptieve schoolpleinen. Het nieuwe buitenruimteplan gaat ons helpen om nieuwe initiatieven goed in te passen en niet alleen kinderen, maar ook volwassenen te stimuleren om naar buiten te gaan .
Op de schatkaart staan niet alleen maar plekken met speeltoestellen, maar ook de beste huttenbouwbosjes, visplekken en de beste skeelerpaden. Bij de aanbieding van de schatkaart Bij de aanbieding van de schatkaart hoort een film met een verslag van de tocht van de kinderraad. De schatkaarten, een overzicht van alle speeltoestellen in Assen en de speelroute door de binnenstad zijn te vinden op www.assen.nl/spelen. De kinderraad gaat buitenspelen promoten via posters op scholen, buurthuizen en sportverenigingen en via citydisplays langs de weg.
Het nieuwe buitenruimteplan wordt opgesteld op basis van de uitkomsten van de enquête, maar ook op basis van de leeftijdsopbouw van de wijk en de faciliteiten die er al zijn. Het plan zorgt ervoor dat er niet meer van hetzelfde of meer op dezelfde plek komt en het helpt bij het maken van keuzes in beheer en onderhoud. Ook maakt het kansen voor financieringsmogelijkheden van nieuwe initiatieven inzichtelijk, bijvoorbeeld door combinaties te maken met sport, klimaataanpak of wijkvernieuwing.