Zes inwoners van de gemeente Assen zijn vandaag koninklijk onderscheiden. Drie inwoners worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en drie inwoners tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking van de onderscheidingen door burgemeester Marco L.J. Out vond plaats in de raadzaal.
Mevrouw Aftien Schlundt Bodien-Gorter is benoemd tot Lid in Orde van Oranje-Nassau. Zij zet zich sinds 2008 geheel vrijwillig in voor de Cliëntenraad Wet werk en bijstand (WWB), die in 2014 is overgegaan naar de Raad voor Cliëntenparticipatie (RCPA). Zij vervulde daar de rol van secretaris en verricht alle voorkomende werkzaamheden die hieruit voortvloeien.
Mevrouw Schlundt Bodien-Gorter is van 1971 tot en met 2008 werkzaam geweest als directiesecretaresse bij de Waterleiding Maatschappij Drenthe. Vanuit haar functie heeft zij meegewerkt aan diverse projecten voor water in Indonesië en Kenia. Ook is zij actief bij het koor “Golden Assies” en bezoekt zij eenzame ouderen.
De heer Jan Zoer is sinds 1979 actief binnen de bowling in Assen. Hij was in 1979 betrokken bij de oprichting van de bowlingvereniging De Hertenkamp in Assen. Binnen deze vereniging heeft de heer Zoer diverse bestuursfuncties bekleed. Tijdens deze periode was hij ook actief voor de Nederlandse Bowling Federatie (NBF), onder andere als lid van het toenmalige bestuur van afdeling Noord. Sinds 2007 is hij ook wedstrijdleider bij de NBF. Na het opheffen van bowlingvereniging de Hertenkamp is de heer Zoer in 2000 overgegaan naar de Asser Bowling Vereniging ABC. Tot en met 2007 heeft hij deel uitgemaakt van het bestuur.
In 2006 is de heer Zoer gestart met het oprichten van een nieuwe bowlingvereniging, BV Assen. Binnen dit bestuur heeft hij diverse bestuursfuncties vervuld. Hij organiseert, in samenwerking met de NBF, cursussen en opleidingen. Naast genoemde activiteiten heeft de heer Zoer binnen de BV Assen de afdeling G-bowlen opgezet en is hij nauw betrokken bij de activiteiten van de G-Bowlers. De heer Zoer is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Wander van der Burg is ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1996 is de heer van der Burg actief vrijwilliger bij Riders for Health. Sinds 1997 is hij voorzitter bij Riders for Health BeNeLux. Riders for Health is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor de verbetering van de gezondheidszorg in derde wereld landen, naar het idee van voormalig motorcoureur Randy Mamola en in nauwe samenwerking met de Wereld Gezondheids Organisatie. Riders for Health is gespecialiseerd in transportbeheer voor voertuigen voor de levering van gezondheidsdiensten in heel Afrika. Dit gebeurt onder andere door het beschikbaar stellen van voertuigen en het verzorgen van onderhoudsprogramma’s. Riders for Health BeNeLux richt zich voornamelijk op Gambia.
Om geld in te zamelen verricht Riders for Health BeNeLux verschillende activiteiten. Zo beschikken zij over twee helmgarderobes op het TT-circuit in Assen en over twee vaste verkooppunten waar men merchandise kan kopen. Mede door de inzet van de heer Van der Burg is dit op het TT-circuit gerealiseerd. De heer Van den Burg wordt gezien als het gezicht van Riders for Health BeNelux.
De heer Sijtze de Roos is sinds 1983 actief binnen de Landelijke Vereniging Supervisie en Coaching (LVSC), een beroepsvereniging van en voor professioneel begeleiders. De heer De Roos heeft verschillende functies bekleedt, zoals bestuurslid, voorzitter en commissielid. Vanaf 1999 is de heer De Roos ook actief binnen de Association of National Organisation for Supervision in Europe (ANSE). ANSE is een Europese koepel en samenwerkingsverband van nationale beroepsverenigingen voor Supervisie en Coaching in Europa. Hier is hij tot 2018 actief geweest als vicevoorzitter en voorzitter.
Na zijn vertrek uit het bestuur van ANSE heeft de heer De Roos zitting genomen in de redactie van het ANSE-journal, een inhoudelijk tijdschrift dat twee keer per jaar gepubliceerd werd. Sinds november 2022 maakt de heer de Roos deel uit van een internationale werkgroep met leden van twee zusterorganisaties in Europa. Naast deze activiteiten heeft hij in 2015 het Platform Autonome Coaches (PAC) opgericht, een platform met de missie om begeleidingskundigen meer maatschappijbewust te laten denken en werken. Van 2010 tot en met 2015 was de heer De Roos voorzitter van het bestuur van de Stichting foundation Aide Dentaire Afrique. Dit is een kleine organisatie die in Kigali, Rwanda, een tandheelkundige opleidingskliniek heeft gebouwd. Voor zijn inzet gedurende vele jaren is de heer De Roos benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Dick Schuur is benoemd tot Ridder in Orde van Oranje-Nassau, onder andere voor zijn activiteiten bij Stichting Kunst aan de Vaart. Als mede initiatiefnemer was hij van 2008 tot en met 2021 voorzitter van de stichting. Kunst aan de Vaart toont hedendaagse kunst in een jaarlijks wisselende, kwalitatief hoogstaande tentoonstelling met een gevarieerd en verrassend aanbod. Binnen de stichting werd de heer Schuur gezien als het “oliemannetje” van de organisatie.
In de periode van 1973 tot en met 1976 en van 2014 tot 2018 was de heer Schuur bestuurslid van de Koninklijke Groninger Roeivereniging “de Hunze”. In de laatste periode was hij intensief betrokken bij de renovatie en uitbreiding van het verenigingsgebouw. Tot op heden is de heer Schuur nog steeds een actief roeiend lid van de vereniging. Sinds 2022 is hij ook actief bij Kunstvereniging CAMPIS en stichting CAMPIS. De heer Schuur is één van de initiatiefnemers en kartrekkers geweest. Vanaf de oprichting was hij voorzitter van beide stichtingen. In november 2023 is hij vanwege persoonlijke omstandigheden teruggetreden als voorzitter. Hij is nog steeds actief als bestuurslid met betrekking tot de inhoudelijke programmering. De heer Schuur wordt gezien als een promotor van beeldende kunst in Assen met een groot hart voor kunst en cultuur. In 2023 heeft de heer Schuur de Gouden K gewonnen, een landelijke prijs voor personen die zich op een bijzondere positieve manier hebben ingezet voor de beeldende kunst.
De heer Kor IJszenga is ruim 40 jaar werkzaam geweest bij Van Gorcum. Hij begon als stagiair en nam vorig jaar afscheid van het bedrijf als directeur/ eigenaar. In 2016, ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Van Gorcum, heeft de heer IJszenga het Claas van Gorcumfonds opgericht. De heer IJszenga is secretaris en bestuurslid van dit fonds. Het fonds heeft als doel het ondersteunen van initiatieven die leiden tot publicaties, in welke vorm dan ook, over onderwerpen uit de recente geschiedenis van Drenthe in de breedste zin van het woord.
Als voorzitter van Ondernemend Assen heeft de heer IJszenga sinds 2019 heeft een sleutelrol vervuld in het vertegenwoordigen van de belangen van ondernemers in Assen. Vanuit zijn rol als voorzitter van Ondernemend Assen heeft hij zich intensief ingezet voor het behoud van de Johan Willem Frisokazerne en de Asser Ambitie Agenda. In de periode 2009 tot en met 2017 was de heer IJszenga lid van het bestuur van Stichting Vrienden Promens Care. Deze stichting organiseert, stimuleert en ondersteunt allerlei activiteiten voor mensen met een beperking. Van 2012 tot en met 2016 en vanaf 2021 is de heer IJszenga als lid van het moderamen van de Kerkenraad van de Nederlands Gereformeerde Kerk De Open Hof actief. Tot slot heeft de heer IJszenga zich zeer intensief en succesvol ingezet voor de Asser ondernemers en met name voor de stad Assen. De heer IJszenga is benoemd tot Ridder in Orde van Oranje-Nassau.
assenstad drentsnieuws