Inloopavond over geschiedenis van de Kop van de Vaart Jeroen Meuwsen

Inloopavond over geschiedenis van de Kop van de Vaart

Geschiedenis hoeft niet altijd honderden jaren oud te zijn. Ook recent is er veel veranderd in Assen.

Denk eens aan de kop van de Vaart: de parkeerplaats is vervangen door een nieuwe kolk, de grote bruine toneeltoren maakte plaats voor een heel nieuw complex – met theater natuurlijk – en het verloederde Wapen van Drenthe staat er weer prachtig bij. Benieuwd naar al deze recente veranderingen rond de kop van de Vaart? Kom dan naar de inloopmiddag van de Asser Historische Vereniging (AHV) op 2 mei.

Het is wel honderden jaren geleden dat de Drentsche Hoofdvaart werd doorgetrokken tot in Assen: in 1780 vierden de Assenaren feest op en rond het nieuwe kanaal. Al snel verrezen vele prachtige huizen en andere gebouwen langs het water en de Markt werd het bruisende centrum van het stadje. Beurtschippers voeren af en aan en zelfs het westen van Nederland was opeens binnen een paar dagen te bereiken.

Maar tijden veranderden. Vervoer over water werd minder belangrijk. Er kwamen treinen, trams, bussen en (vracht)auto’s. In 1950 werd de kolk gedempt en acht jaar later was de ‘Doorbraak’ gerealiseerd: vanaf de Vaart Zuidzijde reed het verkeer zo door de eens groene tuin van het Pelinckhuis naar de Gedempte Singel. Een parkeerplaats waar eens de schepen lagen completeerde de metamorfose en de feestvierders uit 1780 zouden de omgeving niet meer hebben herkend.

Hoe anders is het nu. Sinds de eeuwwisseling heeft de kop van de Vaart opnieuw een metamorfose ondergaan. Er is weer een kolk gegraven en er meren weer schepen af. De doorgaande route voor auto’s wordt steeds autoluwer. Het Wapen van Drenthe staat er glorieus bij en het Concerthuis, later theater De Kolk, heeft een waardige opvolger gekregen in De Nieuwe Kolk.

De recente geschiedenis van dit stukje Assen wordt tijdens de inloopmiddag op 2 mei getoond in foto’s, films, voorwerpen en krantenartikelen. Belangstellenden zijn van harte welkom op 7 maart tussen 13.30 en 16.00 uur in het kantoor van de AHV aan de Groningerstraat 94 (bij de Groningerbrug). Alle kamers in het kantoor zijn geopend en in elke kamer is wat te zien. Daarnaast is er natuurlijk koffie, thee en ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Tiplijn