Precies 16 jaar woonde Sam Drukker, kunstschilder en tekenaar, in Assen. Vanaf zijn zevende. Jaren waarin hij zich ontwikkelde van kind naar puber naar jong volwassene. Ook jaren waarin hij belangstelling kreeg voor kunst, aangewakkerd door goede docenten. Assen veranderde in die jaren sterk. Mooie historische gebouwen werden afgebroken. Gezichtsloze gebouwen kwamen er voor terug. De liefde voor de stad verdween langzaamaan naar de achtergrond.
In dit boek laat Drukker zien dat hij de stad heeft herontdekt. Hij gaat terug naar zijn jeugd en tekent met inkt de voor hem onbekende stad. Niet met de gebruikelijke kroontjespen maar met een tandenstoker. Het levert mooie en wat rauwe tekeningen op. Hij ontdekt de schoonheid van het vele groen, de weelde van het Asserbos. De vele mooie gebouwen die de stad kenmerken. In zijn jeugd vielen ze niet op. Nu brengt hij ze tot leven in dit boek Assen in inkt. De verschillende plekken die hij heeft getekend vormen tezamen een wandeling door Assen, de stad uit de jeugd van Sam Drukker.
Assen in inkt is een uitgave van VVV Assen in samenwerking met Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum, Assen.
Sam Drukker
Drukker groeide op in Assen. Hij studeerde aan Academie Minerva (1977-1982) in de stad Groningen, waar hij les had van onder meer Matthijs Röling. Hij volgde daarnaast de Lerarenopleiding Ubbo Emmius (1978-1984) in Groningen.
Drukker woonde en werkte na zijn studie in Parijs (1984-1985) en Amsterdam, sinds 1997 woont hij afwisselend in Barcelona en Amsterdam. Vanaf 1990 geeft hij les aan de Wackers Academie in Amsterdam. Drukker wordt als schilder gerekend tot de vierde generatie van De Groep en de onafhankelijk realisten. Hij was mede-oprichter van "Het Nederlands Portretschap" (1991). Voor Assen maakte Drukker in 1990 een Joods monument.[2] Hij beeldde zichzelf af op het monument als een hurkende man zonder gebedskleed.
Tussen 2012 en 2014 schilderde Drukker tien Joodse mannen die volwassen waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de periode dat hij deze mannen portretteerde waren zij in de leeftijd tussen de 83 en 103 jaar. De tien Minje schilderijen en achttien voorstudies op papier werden in 2014 tentoongesteld in het Kunstkabinet van het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Het Minje-project was daarna te zien in museum BAC in Zwitserland, Pictura in Groningen en in Museum Sjoel Elburg.