In Moederstad gaat Philip Dröge in het moderne Jakarta op zoek naar sporen van het oude Batavia. Meer dan drie eeuwen lang woonden zijn voorouders in de stad, zo heeft hij ooit van zijn Indische grootvader gehoord. Wie waren ze? In wat voor stad leefden ze? Hoe is Aziatisch DNA in zijn genoom terechtgekomen?
Na jaren van archiefonderzoek en speurtochten in Jakarta naar de ziel van deze megastad, kwam Dröge op het spoor van zijn Indonesische, Chinese en Europese voormoeders en voorvaders. Tijdens een meeslepende zoektocht naar antwoorden legt hij de historie van de stad én zijn familiegeschiedenis bloot.
Uit het verleden duiken de meest verrassende voorvaders en -moeders op. Een Duitse soldaat die aan het moorden slaat, een slavin van Soembawa, een Hollandse haremhouder en een Chinese vrouw met erg lange oorlellen. Samen vertellen ze het verhaal van een metropool in wording.
Moederstad is een prachtige kroniek over dik drie eeuwen liefde, geweld, slavernij, seks, onderdrukking en hoop.
Philip Dröge
Philip Dröge (Groningen, 11 november 1967) is een Nederlandse schrijver, journalist en columnist. Hij debuteerde in 2002 met het non-fictie boek Meesterspion, het geheime leven van prins Bernhard. In 2004 publiceerde hij Het Oranjekapitaal, over het vermogen en de zakelijke aspecten van het Nederlandse koningshuis. In 2015 verscheen van zijn hand De schaduw van Tambora, over de catastrofale uitbarsting van de vulkaan Tambora in Nederlands-Indië in 1815 en het daaropvolgende wereldwijde jaar zonder zomer. Dit boek werd genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs. In 2016 publiceerde Dröge het boek Moresnet, opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje, over het ministaatje Moresnet, net ten zuiden van Vaals. Het boek haalde de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs en is vertaald in het Duits en Italiaans. In 2017 verscheen Pelgrim, over het leven en de reizen van Christiaan Snouck Hurgronje.
Daarnaast schrijft Dröge voor diverse tijdschriften en treedt geregeld op als gastspreker en als commentator in actualiteits- en discussieprogramma s op radio en televisie. Zo is hij onder meer wekelijks te gast bij Paul van Liempt van BNR Nieuwsradio om over het nieuwste en meest bijzondere wetenschappelijk onderzoek .