Laura Punt (GrL) had in de verordening gelezen dat het geld rechtstreeks aan de ouders zal worden overgemaakt. Zij waarschuwde het college dat juist gezinnen met een financieel zwakke structuur de neiging hebben dat wat op de bank staat ook te besteden. Op het moment dat de kinderopvang werkelijke betaald moet worden, is het geld dan niet meer beschikbaar. Harriët van Es (PvdA) was tevreden dat het college had gekozen voor de integrale aanpak. Jannie Drenthe (SP) zei blij te zijn dat het college deze niet wettelijke verplichting voorzette. Zij sloot zich aan bij de waarschuwing van de PvdA. Remi Moes (D66) vroeg of het personeel op sterkte was om deze taak op zich te nemen. En er moet voorkomen worden dat aanvragers van het kastje naar de muur worden gestuurd.
Wethouder Bob Bergsma zei dat het voor de integrale aanpak goed was dat deze taak van de WPDA over ging naar de gemeente. Via jeugdzorg en Wmo komt er bij de gemeente al veel informatie binnen. Bergsma zei aandacht te hebben voor het probleem dat Laura Punt signaleert. Maar mensen zelf over hun geld laten beschikken betekent ook een versteviging van de zelfstandigheid. Het zal gaan om maatwerk gebaseerd op alle beschikbare signalen. We willen het de aanvragers makkelijk maken. En in alle inkomensgroepen komen gezinnen in aanmerking voor die ondersteuning in aanmerking.
De raad stemde unaniem in met het voorstel, Verordening tegemoetkoming kosten kinderopvang op grond van sociaal-medische indicatie.
Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen