Bijvriendelijke struiken voor alle Assense basisscholen

Bijvriendelijke struiken voor alle Assense basisscholen

17 en 18 april is de Nationale Bijentelling. Door bijen te tellen in je tuin, op je balkon, op het schoolplein of in het park komen we meer te weten over deze insecten. Deze informatie wordt gebruikt om het uitsterven van wilde bijen tegen te gaan.

Een groene omgeving is hiervoor noodzakelijk. Op schoolpleinen liggen vaak veel tegels. Om alle basisscholen in Assen te helpen het schoolplein te vergroenen, hebben ze woensdag 24 maart een vergroeningspakket gekregen. Hiermee kunnen de scholen direct tegels op het schoolplein vervangen door bijvriendelijke struiken.

Wethouder Bob Bergsma vindt het vergroenen van de omgeving een goede zaak en wil dat Assen bijvriendelijker wordt: Groene leefbaarheid en natuur is een belangrijk thema in ons beleid. En we vinden dat iedereen daar een bijdrage aan kan leveren, van jong tot oud. We willen kinderen van jongs af aan bewust maken van het belang van een groene omgeving voor instandhouding van bijen. Niet alleen de bij, maar ook de kinderen worden blij van een groen schoolplein! 

Het vergroeningspakket
Alle basisscholen hebben 15 struiken, een plantinstructie, een lespakket van Nederland Zoemt, een poster en een zakje bloemenmengsel gekregen. Hiermee kunnen ze gelijk aan de slag in de les en met het vergroenen van het schoolplein. Met de overgebleven tegels kunnen ze een stapelmuurtje maken, dit zorgt voor extra schuil- en nestelplekken voor insecten. En zo geven de basisscholen oude tegels een nieuw leven.

Waarom dit project?
Een groene omgeving is niet alleen goed voor dieren, maar ook voor mensen. Bijen, en andere insecten, zijn nodig voor bestuiving. Zonder bestuiving hebben wij minder eten. Ook zorgen veel verschillende soorten dieren voor een gezonde bodem, schoon water en een stabiel klimaat. Bovendien vermindert groen in de omgeving, zoals struiken en bomen, CO ‚ in de lucht. Daarnaast zorgt groen voor verkoeling in warme periodes. Steen warmt overdag op en geeft s nachts warmte af. Vooral in de zomer kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. En in een groene omgeving zakt regenwater de grond in, wat wateroverlast voorkomt en zorgt voor een waterbuffer in de bodem tijdens droge periodes.

Zo help jij mee!
In Assen willen we het zo gezond, veilig en groen mogelijk maken. Help jij ook mee? Gemakkelijke en direct toepasbare tips om aan de slag te gaan in je eigen huis, tuin, balkon of straat vind je op duurzaamheidscentrumassen.nl/water-en-diervriendelijke-leefomgeving.

Samenwerking
Het plantgoed is mogelijk gemaakt door de financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe. De uitvoering van dit project is een samenwerking van Plan Boom Drenthe (Landschapsbeheer Drenthe, Stichting Het Drentse Landschap en Natuur en Milieufederatie Drenthe), het Duurzaamheidscentrum Assen en de gemeente Assen. De gemeente Assen is aangesloten bij Operatie Steenbreek. Stichting Steenbreek wil samen met deelnemende gemeenten, waterschappen en provincies onze leefomgeving vergroenen.

Tiplijn