Uniek is dat de subsidieregelingen samen met woningcorporatie Actium en de waterschappen Hunze en Aa s, Drents Overijsselse Delta en Noorderzijlvest tot stand zijn gekomen.
Bewust omgaan met water
Wethouder Bob Bergsma hoopt dat de regelingen inwoners en bedrijven aanspoort om in actie te komen om een bijdrage te leveren aan een duurzamer en gezonder leefklimaat. Met de regelingen willen we inwoners bewuster om laten gaan met water, om zo de gevolgen van de klimaatontwikkeling, wateroverlast, hittestress (gezondheidsproblemen door de hitte) en droogte in de stad te beperken. Ik ben heel blij dat Actium en de drie waterschappen hier ook aan bijdragen. Daardoor kunnen we hogere subsidiebedragen aanbieden.
Het nut van de subsidies
Het opvangen van hemelwater in een regenton zorgt ervoor dat er minder drinkwater nodig is voor de tuin. En als het flink regent wordt er water opgevangen in de ton en dit gaat wateroverlast tegen. Met een groen dak wordt het zomers koeler in huis en is er minder hittestress. Het afkoppelen van het hemelwater zorgt ervoor dat het regenwater in het watersysteem wordt vastgehouden, om zo de gevolgen van de klimaatontwikkeling, wateroverlast, hittestress en droogte in de bestaande stad te verminderen. De regelingen maken onderdeel uit van de uitvoeringsagenda voor verduurzaming van het Gemeentelijk Water en Rioleringsplan (GWRP).
REGENTON
Het aanschaffen van een regenton of andere vormen van wateropvang, zoals een vat of een regenwaterschutting: ¬ 25,00 subsidie op de aanschafprijs inclusief BTW. Dit is inclusief een bijdrage van de waterschappen van ¬ 5,00. Huurders van Actium krijgen van Actium hierop een aanvulling van ¬ 20,-.
GROEN DAK
Het aanbrengen van een groen dak. ¬ 20,- subsidie per vierkante meter inclusief BTW vanaf minimaal 6 m2 tot maximaal 500 m2. Bewoners van het beheergebied van het waterschap Hunze en Aa s krijgen ¬ 5,- per vierkante meter extra. Het waterschap Drents Overijsselse Delta heeft hiervoor een eigen subsidieregeling. Deze moet wel collectief (met de buren) worden aangevraagd.
HEMELWATER
Het afkoppelen van hemelwater. Dit betekent dat het hemelwater niet meer wordt afgevoerd via de gemengde riolering naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie. De subsidie varieert per grootte van het afgekoppelde oppervlak van ¬ 2,67 per m2 (de eerste 150 m2) naar ¬ 2,50 per m2 (van 250 1000 m2) naar ¬ 2,00 per m2 (boven de 1000 m2). Bewoners van het beheergebied van het waterschap Hunze en Aa s krijgen per aanvraag ¬ 25,- extra.
Kijk voor meer informatie of het aanvragen van een subsidie op www.assen.nl/duurzaam
Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen