Azc-bewoner maakt nieuwe keuken voor azc Assen

Azc-bewoner maakt nieuwe keuken voor azc Assen

In azc Assen moest een aanpassing van de personeelskeuken komen. En wat doe je dan, als er al een goede samenwerking is met houtwerkplaats Payebelwood, en er ook nog een bewoner van het azc bij Payebelwood werkt? Zo ontstond een mooi initiatief en een ontwerp voor de nodige aanpassingen en uitbreiding van de keuken in het azc.

Kans
Het COA biedt, in het kader van integratie en participatie, bewoners de gelegenheid om deel te nemen aan stages, vrijwilligerswerk en opleidingen buiten het azc. Ook de 42- jarige Eiad, afkomstig uit Syrië, zag hierin een mooie kans voor zichzelf.

Meubelmaken
Eiad: Ik werk al een hele tijd bij Payebelwood, sinds voorjaar 2019, voor 16 uur in de week. Ik vind het fijn dat ik op deze manier bezig kan zijn, en iets kan betekenen voor de Nederlandse maatschappij. In Syrië was ik al meubelmaker, het doet mij goed om mijn ervaring en kennis zo in te kunnen zetten! En door het werken bij Payebelwood leer ik beter Nederlands. 

Uitstekend werk
Henk de Jonge is vanuit het azc de begeleider van Eiad. Bij Payebelwood, onderdeel van Stichting Phusis, werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Eiad was nog maar een maand in Nederland toen hij daar terecht kon, hij stond nog aan het begin van zijn procedure. Voor hem was het een mogelijkheid om uit het azc te zijn en mee te doen in de samenleving. Vanaf het prille begin levert hij uitstekend werk, horen we terug van zijn teamleider. Hij is een creatieve meubelmaker en heeft al een aantal projecten tot volle tevredenheid van de klant gemaakt. 

Duurzaamheid
Henk: Bij Payebelwood staat, net als bij het azc, duurzaamheid hoog in het vaandel. Zij bieden zowel mensen als materialen een tweede kans. Voor deze keuken is hout gebruikt van oude groentekisten uit Luttelgeest. Zo hoeft er minder weggegooid te worden en heeft de keuken al een geschiedenis voor hij in gebruik genomen wordt. 

Samenwerkingsverbanden
Vanuit azc Assen zijn er meerdere samenwerkingsverbanden met verschillende bedrijven en organisaties. Bij sommige hiervan kunnen vanwege de coronamaatregelen op dit moment minder of helemaal geen mensen aan de slag. Het COA hoopt dit in de toekomst wel weer te kunnen continueren en misschien verder uit te breiden. Dit ook in het kader van de nieuwe inburgeringswet die in 2022 van kracht is, maar ook vanuit eerder opgedane positieve ervaringen. De vergunninghouders kunnen op deze manier al tijdens hun verblijfsperiode in het azc bezig zijn met hun integratie in de Nederlandse maatschappij en het leren van de taal en daarmee met hun toekomst in Nederland.

Tiplijn