De raad zet stappen op weg naar circulaire verwerking huishoudelijk afval

De raad zet stappen op weg naar circulaire verwerking huishoudelijk afval

De uitvoeringsagenda, om te komen tot een volgende stap in de circulaire verwerking van huishoudelijk afval, werd een week geleden in de consulterende vergadering uitgebreid besproken. In de besluitvormende vergadering werden nog wat accenten gelegd. Bij het CDA, 50plus en lijst Deen resulteerde dit in tegen stemmen.

Het huidige ophaalsysteem is in 2013 ingevoerd en is regelmatig aangepast. Nu wil het college dat er ook in de appartement c.q. hoogbouw gft-afval wordt opgehaald. En de ophaalfrequentie van papier, wordt aangepast aan het aanbod en eenmaal in de vier weken opgehaald. Door gft ook in hoogbouw op te halen zal er minder gft in het restafval terecht komen. Waardoor het restafval beter is te verwerken.

Eénpersoonshuishoudens
Tjerk Medemblik (ChrU) zei dat het nu aan het college is om de uitvoering zodanig aan te pakken dat het een succes wordt. Clemens Otto (50+) vond het nog steeds oneerlijk dat éénpersoonshuishouden in een appartement net zoveel moesten betalen als huishoudens met veel gft-afval. Waarop wethouder Bob Bergsma hem erop attent maakte dat éénpersoonshuishouden in het huidige stelsel minder betaalt. Harriët van Es (PvdA) benadrukte de solidariteit die in het systeem is ingebouwd. Zij was blij met de toezegging om het asfalt binnen de 300 kg gratis te kunnen inleveren.

Voorlichting en communicatie
Hans Marskamp (GrL) zei dat het systeem weer is aan te passen als dat noodzakelijk is. Hij vond de kritiek op de ophaalfrequenties dan ook zinloos. Maar volgens Marskamp is voorkomen van afval door het aanpassen van de levensstijl beter dan een verbeterd ophaalsysteem. Jannie Drenthe (SP) benadrukte dat het belangrijk is om mensen door voorlichting en communicatie mee te nemen in het te volgen traject. Wilfried De Jong (D66) was tevreden over het nieuwe systeem, want meer scheiding, betekent meer circulariteit.  Kees Boonzaaijer (PLOP) herhaalde zijn bezwaar dat de bevolking te weinig inspraak had gehad. En hij verbaasde zich over de wijziging van de ophaalfrequentie papier en karton in de tijd dat de internetaankopen sterk toenemen. Meer internetaankopen betekent meer karton. Wethouder Bob Bergsma benadrukte dat er stevig communicatietraject zou worden ingezet via bewonersverenigingen en VVE s.

Nieuwe ontwikkelingen
Bert Homan (VVD) betoogde dat er grote ontwikkelingen gaande zijn met betrekking tot afvalinzameling. Een pas op de plaats had zijn voorkeur om de nieuwe ontwikkelingen te bestuderen en vervolgens te komen tot een nieuw ophaalsysteem huishoudelijk afval. Hij vroeg het college met een nieuwe visie te komen, voor de lange termijn en de korte termijn.  Gebruik daar 2021 voor dan kan de nieuwe raad dat in 2022 uitvoeren. Ronald Witteman (CDA) was ook van mening dat de toekomst van het afval scheiden onzeker is. Zijn de investeringen voor de lange termijn houdbaar,  vroeg de CDA-ers zich af. Dit raadsvoorstel bood te weinig toekomst en is gebaseerd op verouderde inzichten. Harriët van Es reageerde, je kunt nu toch werken aan een betere scheiding, want dat is het doel van dit voorstel, een daarnaast kijken wat voor de lange termijn de beste oplossing is. Het één sluit het ander toch niet uit.  Een mening die door wethouder Bergsma werd onderstreept. Ook Martine Deen (l.D) vroeg zich af of het voorstel de enige juiste weg is. Zij verbaasde zich dat in de tijd van veel internet-aankopen de papier ophaalfrequentie naar beneden ging.

Circulaire economie
Wethouder Bergsma zei dat er binnenkort een strategische agenda circulaire economie wordt vrijgegeven. Het doel is die te bespreken met de raad en de inwoners. Op basis van de gesprekken beleid vast te stellen. Een beleid dat raakvlakken heeft met de afvalverwerking. 

Bij de stemming bleek dat drie CDA-ers, twee 50plus-ers en lijst Deen tegenstemden. Hetty Heeling (50PLUS) stemde voor, maar dat was een vergissing! Het voorstel werd aangenomen met 27 stemmen voor en 6 stemmen tegen.

Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen

Tiplijn