Zijn de Herenboeren de nieuw notabelen met ingangen in het gemeentebestuur, vraagt Stadspartij PLOP zich af

Zijn de Herenboeren de nieuw notabelen met ingangen in het gemeentebestuur, vraagt Stadspartij PLOP zich af

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) houdt strak in de gaten of de boeren zich aan de regels over landbewerking, mestafhandeling, en dergelijke zaken houden. Maar met de komst van de Herenboeren zijn er nieuwe notabelen opgestaan met ingangen in het gemeentelijke bestuur. Voor een Herenboer is er toch wat meer ruimte dan voor die andere hardwerkende boeren.

Uitzonderingspositie
Stadspartij PLOP is zeer geïrriteerd over de gang van zaken rond Herenboeren en hun onwettige wijze van het bewerken van het land. Onder het motto van wat een mooi duurzaam initiatief  stapte de gemeente Assen over haar eigen regels heen. Bovendien wordt het initiatief tot 2 keer toe van een subsidie voorzien door de gemeente Assen. De eerste samen met de Provincie. De tweede via Stila. En nu lijkt de gemeente Assen wederom een uitzonderingspositie voor de Herenboeren te creëren. 

Te gemakkelijk gedoogd
Ook Stadspartij PLOP heeft de nodige vragen aan het college over deze gang van zaken waar het Dagblad van het Noorden melding van heeft gemaakt. De PLOP-fractie vraagt zich af of het college zich wel bewust is van het feit dat hier sprake is van het overtreden van de landelijke RVO-regels. Het gemak waarmee het College deze overtreding heeft gedoogd, nu het de Herenboeren betreft, doet de vraag opkomen of het College de Herenboeren ook een uitzonderingspositie gaat geven ten aanzien van de overeengekomen regels over de verduurzaming van de pacht van Asser gronden?  betoogt fractievoorzitter Henk Santing.

Biologisch boeren, maar buiten de wet
Volgens Santing is de gemeente zelfs niet eens de beoordelende partij van zo n soort economisch delict is de RVO. Dus heeft het College voor haar beurt gesproken met het gedogen van deze overtreding?  zegt Santing. De Herenboeren willen, volgens Santing, wel biologisch boeren, maar hebben niet de behoefte om zich ook in wettelijke zin als boer te gedragen. De door hen zo bepleitte duurzaamheidsregels van de landbouw overtredend ze met groot gemak. Het doel heiligt blijkbaar de middelen. 

Tenslotte wijst Santing het college nog fijntjes op het feit, dat in de periode van 1 november tot 1 februari, de winterse rustperiode, er geen aanplant mag plaatsvinden. 

Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen

Tiplijn