Begroting 2021: bouwt Assen niet teveel woningen?

Begroting 2021: bouwt Assen niet teveel woningen?

Nederland kampt met een groot tekort aan woningen. Wachttijden bij woningcorporaties zijn opgelopen tot 8 jaar. Veel bouwen is dus noodzakelijk. Toch vroeg Hans Marskamp (GroenLinks) zich af of er in Assen niet te veel werd gebouwd.

De bespreking van de gemeentelijke begroting is normaal een politiek hoogtepunt met het nodig debat. Dat was deze keer helaas niet het geval. Alleen de fractievoorzitters zaten in de raadszaal. De andere raadsleden waren digitaal aanwezig. Maar van debat was nauwelijks sprake. In een aantal afleveringen van DE RAAD AAN HET WOORD praten we u bij over de mening van de raadsleden over de begroting 2021.

Wonen in Assen
Bert Wienen (ChrU) was van mening dat het college te veel aandacht had voor de woningbouw in het Havenkwartier en veel minder aandacht te hebben voor de binnenstad en Kloosterveen.  Cindy Vorselman (PvdA) was van mening dat de uitbreiding van Kloosterveen veel te lang op zich laat wachten.  Er moet volgens de PvdA haast gemaakt worden met de woonvisie. Hans Marskamp (GrL) stelde vast dat er veel goedkope huurwoningen aan het bestand zijn onttrokken.  Hij stelde voor om de bouwkosten te verlagen door een gemeentelijke bijdrage of lagere grondkosten.  Tenslotte stelde hij vast dat Assen onvoldoende vraag naar woningbouw heeft om in het Havenkwartier en in de binnenstad en in Kloosterveen vol aan de slag te gaan. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden. 

Martin Rasker (VVD) was echter van mening dat juist wel in woningbouw geïnvesteerd moest worden. Omdat er volgens hem sprake is van een nadrukkelijk tekort.  Otto Clemens (50plus) wilde vooral inzetten op levensloopbestendig en modulair bouwen.  Door modulair bouwen kunnen de woningen makkelijk aan de behoeften worden aangepast. Ronald Witteman (CDA) pleitte voor het bouwen voor starters en ouderen.  Martine Deen (LstD) was blij dat er prestatieafspraken gemaakt worden met de corporaties. 

Aardgas vrije wijk
Vorselman stelde vast dat de tweede tranche van een aardgas vrije wijk niet opgang komt.  En met het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed is slechts één gebouw verduurzaamd. Streven we alleen maar naar energietransitie of gaan we het ook nog uitvoeren?  vroeg zij zich af. Witteman wilde het project aardgasvrije wijk stoppen, omdat het gaat om een oud technisch plan met veel juridische belemmeringen.  Er zal volgens hem een andere weg gekozen moeten worden. Welke weg het CDA voor ogen heeft meldde hij niet.

Wethouder Karin Dekker verdedigde het huidige collegebeleid. Of dat aan de opvattingen van de fracties nog iets verandert horen we aanstaande donderdag.

Tekst: Bernie Wiegman, Raadsverslaggever OmroepAssen

Tiplijn