In het centrum zijn de afdelingen Kindergeneeskunde en Verloskunde nu officieel samengevoegd. Een van de fijnste dingen van het nieuwe Ouder en Kind-centrum is dat je als ouder de hele tijd bij je kind kunt blijven en dat je samen heel veel privacy hebt , zegt afdelingshoofd Manon Rolink.
Gezinsgerichte zorg. Daar draait het om in het nieuwe Ouder en Kind-centrum van het WZA. Na de verbouwing zijn de kraamafdeling en de kinderafdeling nu door een trap met elkaar verbonden, waardoor er echt één afdeling is ontstaan. Het nieuwe Ouder en Kind-centrum heeft een heldere en open uitstraling gekregen, door gebruik van rustige basiskleuren met enkele frisse accenten. Er zijn vier ruime, comfortabele verloskamers. Twee ervan hebben een bevallingsbad. Verder zijn er eenpersoonskamers voor maximale privacy van de pas bevallen vrouw en haar partner. Ook de kinderafdeling heeft eenpersoonskamers.
Ouders en kinderen blijven bij elkaar
Manon Rolink, hoofd van het Ouder en Kind-centrum: Het allerbelangrijkste is dat ouders en hun kinderen zo veel mogelijk bij elkaar kunnen blijven als er iemand ziek is of onderzoeken moet ondergaan. Dit geldt ook voor een net bevallen moeder en haar pasgeboren kindje, ook als de één specialistische kraamzorg nodig heeft en de ander specialistische kinderverpleegkundige zorg. Door de bouw van het Ouder en Kind-centrum in het WZA kunnen moeder en kind op dezelfde kamer blijven en is er ook voor de partner een slaapplek. Zo wordt de partner nog meer bij de zorg betrokken. Een deel van de verpleegkundigen die in het Ouder en Kind-centrum werken, is dubbel opgeleid: zij zijn kraamverpleegkundig én kinderverpleegkundige. Moeder en kind hebben daardoor maar met één verpleegkundige te maken.
Wordt een kind in het WZA opgenomen, dan is dat vanaf nu in een van de kamers op de eerste verdieping van het Ouder en Kind-centrum. Ook daar mag een ouder altijd blijven slapen. Een kind wordt sneller beter als hij of zij zo veel mogelijk door zijn eigen ouders wordt verzorgd. Natuurlijk staat goede zorg en veiligheid daarbij voorop!
Spelen in het Asserbos
Door de kleurrijke en vrolijke inrichting van het Ouder en Kind-centrum zou een kind soms zomaar zou kunnen vergeten dat hij in het ziekenhuis is. Op de kinderafdeling zijn veel vrolijke en leerzame weetjes verstopt van de dieren in het Asserbos, de achtertuin van het WZA. Manon Rolink: We willen graag dat kinderen, ook als ze ziek zijn, uit bed komen om te spelen. Daarvoor hebben we een app gemaakt met een digitale speurtocht over de afdeling. Ook is er een vloerprojectie waarbij het lijkt alsof je over de vijver in het bos loopt. Dat is niet alleen leuk, maar het daagt kinderen ook uit om te bewegen. En ook dat helpt bij het beter worden.
Het idee van de inrichting is samen met stichting Het Drentse Landschap ontstaan en mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Kiwanis Assen, een serviceclub die graag bijdraagt aan projecten voor kinderen.