Assen leent geld aan Enexis om de energietransitie te faciliteren

Assen leent geld aan Enexis om de energietransitie te faciliteren

Enexis verzorgt in een groot deel van Nederland de elektriciteits- en gasnetwerken. Om de energie transitie in goede bannen te leiden is de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk noodzakelijk. Om dat te realiseren vraagt Enexis haar aandeelhouders een lening, die voor aandeelhouder Assen ¬1,9 miljoen zou bedragen.

Weinig vuurwerk
De bespreking van dit voorstel leverde weinig vuurwerk op. Wel de nodige technische vragen. Het komt er op neer dat Assen die 1,9 miljoen euro gaat lenen en dit geld als lening doorschuift naar Enexis. Een lening die Assen 2 à 3 % rent oplevert. Dat staat gelijk aan de kosten die Assen zelf maakt.

Risico
Deze lening heeft verder geen invloed op de bedrijfsvoering van de gemeente Assen, omdat één en ander nagenoeg kosten neutraal verloopt. Wel zal de totale schuld van de gemeente Assen oplopen. Maar dit valt nog ruim binnen hetgeen Assen aan kan.

Het is een zogenaamd achtergestelde lening. Dat wil zeggen als Enexis in financiële problemen komt, Assen achteraan staat in de rij van schuldeisers. Het zou dus een risico kunnen zijn, maar gezien de positie van Enexis gaat het college daar niet van uit. In principe gaat het om een lening van 10 jaar.

Eigen vermogen
Door deze lening, van 500 miljoen euro, versterkt Enexis het eigen vermogen. Daardoor kan het bedrijf makkelijker geld lenen op de kapitaalmarkt.

Staatssteun
Eddy de Korte (CDA) vroeg zich af of hier geen sprake was van staatssteun. Wethouder Mirjam Pauwels betoogde dat alles markconform zou plaats vinden en dat er van staatssteun geen sprake was. Maar Enexis krijgt dit geld via Assen, een overheid die makkelijk en goedkoop geld kan lenen. Doorsluizen van dit geld zou opgevat kunnen worden als verkapte staatssteun,  betoogde De Korte. Omdat alles marktconform zou verlopen voorzag de wethouder geen problemen.

Donderdag 1 oktober beslist de raad over dit voorstel, dat ongetwijfeld aangenomen zal worden.

Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen

Tiplijn