Milieuhandhaving gaat Assen meer geld kosten

Milieuhandhaving gaat Assen meer geld kosten

De Drentse gemeenten en de provincie werken ramen in de Regionale UitvoeringsDienst [RUD]. Dat is de uitvoeringsorganisatie op het gebied van de milieuwetgeving, -regelgeving en - handhaving. De raad sprak donderdag over de financiële herstructurering, die de gemeente Assen in ieder geval ¬ 40.000 meer gaat kosten.

Nieuwe verrekening
Gemeenten en provincie nemen diensten af van de RUD. Daarvoor moet uiteraard worden betaald. Tot nu toe werd een grof verreken model gehanteerd. Voor de herstructurering van de bijdragen van de provincie en gemeenten zijn drie scenario s opgezet. Dat systeem had in 2018 in moeten gaan. Maar dat is dus niet gelukt. Sterker nog het Algemeen Bestuur (AB) van de RUD kwam er niet uit. Het is nu aan de gemeenteraden hun voorkeur uit te spreken en dit via een zogenaamde zienswijze kenbaar te maken aan het bestuur van de RUD. Op basis van een meerderheid zal dan besloten worden.

Verrekening 2018 2019
Het probleem is de verrekening van de jaren 2018 en 2019. In scenario 1 vindt die verrekening plaats op basis van de oude uitgangspunten en dat kost Assen ¬ 51.582. In scenario 2 vindt dus geen verrekening plaats en dat kost Assen dus niets. En in scenario 3 vindt dus een verrekening plaats op basis van de nieuwe uitgangspunten en kost Assen ¬ 56.494. Daar waar het Assen geld kost zijn er dus ook gemeente die geld terug krijgen. Het college stelt de raad voor om te kiezen voor scenario 2.

Geen aanvullende werkzaamheden
Door de nieuwe rekenmethode is de bijdrage van Assen aan de RUD in 2020 en de jaren daarna in ieder geval hoger dan begroot; in 2020 ¬ 40.000. In de begroting 2021 zal met deze verhoogde bijdrage rekening gehouden worden. Het college laat de raad weten, Binnen de begrotingspost milieubeleid is geen ruimte voor aanvullende werkzaamheden. 

De raad aan het woord
De raadsleden stemden in met het voorstel. Maar vroegen zich af wat dit toevoegt. Het AB wordt gevormd door de wethouders. Die kwamen dus niet tot een oplossing. Deze wethouders nemen het mee naar hun gemeenteraden, die vermoedelijk de stem van hun wethouder zullen vertolken.

Assen afwezig
Wethouder Mirjam Pauwels melde wel dat de gemeente Assen in de betreffende AB vergadering niet aanwezig was geweest. Daar wilden de raadsleden meer over weten en zullen voor de vergadering van 1 oktober geïnformeerd worden. Uiteindelijk zal het AB van de RUD besluiten op basis van de zienswijzen die de binnen komen. We moeten dus de uitslag afwachten,  aldus de wethouder.

In de raadsvergadering van donderdag 1 oktober zal de raad een besluit nemen over dit voorstel.

Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen

Tiplijn