Met Kenniscafé Assen krijgt de uitgaansagenda van Assen er een nieuw genre bij. De avondvullende programma s draaien om kennis en wetenschap. Tijdens interactieve presentaties bieden wetenschappers, experts van bedrijven en de publieke sector hun perspectief op het onderwerp van de avond. Bezoekers kunnen hun vragen stellen aan de sprekers en gaan met hen en elkaar in gesprek tijdens korte sessies. Dat alles onder kundige leiding van Rosa Timmer, columnist en redacteur bij het Dagblad van het Noorden.
Kenniscafé Assen is om meerdere redenen innovatief. Veruit de meeste evenementen over kennis en wetenschap vinden plaats in universiteitssteden. Daarnaast biedt Kenniscafé Assen niet alleen een podium aan wetenschappers, zoals tijdens bijvoorbeeld Science Cafés het geval is, maar ook aan deskundigen uit het bedrijfsleven en de publieke sector. De hoogleraar deelt het podium met de brandweercommandant. En Kenniscafé Assen experimenteert met nieuwe vormen van interactie tussen publiek en deskundigen.
Urgentie
Oorspronkelijk was Kenniscafé Assen bedoeld als offline evenement in De Drentse Zaak. Met elkaar in een ruimte zijn bevordert de open uitwisseling van kennis en ideeën. De uitbraak van het coronavirus gooide echter roet in het eten. Toch besloten de initiatiefnemers om het evenement door te laten gaan, vanuit De Drentse Zaak maar in online vorm via Zoom. Want juist nu is de urgentie van een evenement dat deskundigen en publiek samenbrengt groot. De coronacrisis maakt enerzijds het maatschappelijke belang van kennis en wetenschap zichtbaar en anderzijds leeft het wantrouwen jegens deskundigen op. Daarbij hebben de coronamaatregelen velen in isolement gebracht.
De keuze voor het eerste thema sluit hierbij aan. De corona-uitbraak en de maatregelen om het virus te bestrijden kunnen een groot effect hebben op het geluk. Tijdens Kenniscafé Assen vertelt ontwikkelingspsycholoog Bertus Jeronimus (Rijksuniversiteit Groningen) over zijn onderzoek naar de impact van de coronacrisis op geluk. Hij vertelt hoe je positief kunt blijven tijdens een pandemie. Businesscoach Marjan van de Bult (Gelukfabriek en Loopbaanwinkel) laat zien hoe je meer geluk uit je werk haalt. En filosoof Derek van Zoonen (Rijksuniversiteit Groningen) vertelt hoe de Stoïcijnen en Epicuristen dachten over het gelukkige leven en omgaan met rampspoed.
Organisatie
Kenniscafé Assen wordt georganiseerd door Hermen Visser en Frank Nuijens. Beiden zijn werkzaam in de wetenschapscommunicatie. Met Kenniscafé Assen willen zij een in kennis en wetenschap geïnteresseerd publiek bedienen en het gesprek over kennis en ideeën in Assen en omgeving bevorderen. Kenniscafé Assen krijgt financiële ondersteuning van de Provincie Drenthe en de Gemeente Assen.
Het evenement vindt plaats op 25 september 2020 van 19:30 tot 21:30 via Zoom. Aanmelden is gratis en kan op de website. Het maximum aantal deelnemers is 100. Deelnemers krijgen voor 25 september een Zoom-link per e-mail toegestuurd.