Aanbevelingen om het toezicht en de handhaving in Assen beter te organiseren

Aanbevelingen om het toezicht en de handhaving in Assen beter te organiseren

De Rekenkamer Commissie (RKC) van Assen heeft onderzoek gedaan naar of het toezichts- en handhavingsbeleid doelmatig en doeltreffende wordt uitgevoerd. Het onderzoek heeft geleid tot een aantal aanbevelingen. Het college stelt de raad voor die aanbevelingen over te nemen.

Aanbevelingen
Er is te weinig binding tussen het beleid en de uitvoering. Er zijn bijvoorbeeld 14 prioriteiten. Voorgesteld wordt die verbinding te leggen, zodat duidelijk wordt vanuit welk beleid bepaalde maatregelen genomen worden. Ook wordt aanbevolen om met behulp van ICT efficiënter te werken. Het aantal fte s breidt zich uit maar de capaciteit, kennen en ervaring moet wel aansluiten bij de gestelde prioriteiten. En er moeten heldere afspraken gemaakt worden waar de gemeenteraad over geïnformeerd zal worden.

Plan van aanpak
Het college stelt de raad voor om die aanbevelingen over te nemen. Uiteraard stemde de raad daar van harte mee in. Anna Hendrikse (CDA) vroeg het college een plan van aanpak over de invoering van de aanbevelingen. Cindy Vorselman (PvdA) vroeg extra aandacht voor de Boa s in deze corona-tijd. Hetty Heeling (50+) pleitte voor voldoende menskracht en middelen. Martin Rasker (VVD) wilde meer aandacht voor het verzamelen van data. Het werk moet data gestuurd worden in deze snel veranderende tijd. Jannie Drenthe (SP) drong er op aan de aanbevelingen voortvarend ter hand te nemen en om de raad op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

Burgemeester Marco Out zei dat het plan van aanpak aan de raad zal worden aangeboden. Uiteraard zal een eventuele capaciteitsuitbreiding met de raad overlegd worden. Het prioriteiten stellen aangescherpt worden; 14 is te veel. Bij minder prioriteiten kan ook sneller omgeschakeld worden als dat nodig.

Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen

Tiplijn