Programmaleider TechHub Assen Jan de Morrée heeft met het aannemen van Johan Sap als projectleider TechHub Innovatiewerkplaats zijn team compleet. Rudmer Heij en Peter Groen waren als respectievelijk kwartiermaker Techniek Academie en Smart Industry al aan boord. Dit betekent dat het team stappen kan maken om het concept van de TechHub verder vorm te geven.

Jan de Morrée is vanaf het begin als projectleider bij de TechHub Assen betrokken geweest. Het begon als een voorzichtige verkenning met vijf betrokken organisaties en nu we bijna een jaar verder zijn, hebben we een prachtig verbouwd pand, al tien partners onder één dak en opleidingen als de Master Smart Systems Engineering van de Hanzehogeschool Groningen en de nieuwe mbo4-combinatieopleiding Smart Industry van Drenthe College.  Hiermee is de tijd aangebroken voor de vervolgstappen, vertelt Jan. Het doorontwikkelen van het TechHubconcept, het opstarten van de mbo-opleiding Smart Industry in september en het vormgeven van de Techniek Academie Assen. 

Cross-over
Smart Industry is een cross-over tussen ICT en mechatronica, een voltijds mbo-opleiding op niveau 4, waarin bedrijven volop betrokken worden. De opleiding combineert allerlei technologische ontwikkelingen als robotica, besturingstechniek, Internet-of-Things, big data en cloud-computing voor het verbeteren van het productieproces. Peter Groen: We gaan in september van start met een klein aantal studenten. We zijn druk bezig met de ontwikkeling van de opleiding en we zijn in gesprek met een docent voor de uitbreiding van het ontwikkelteam. Deze docent zal in september ook een deel van de lessen gaan verzorgen. 

Twee kanten
Stichting Techniek Academie Assen (STAA) is opgericht om techniekonderwijs in de regio beter te laten aansluiten bij de snelle ontwikkelingen in de markt. Het is een samenwerking van het bedrijfsleven, overheid en onderwijs, met name gericht op de techniekopleidingen op niveau 2 en 3 bij het Drenthe College. Het mes snijdt aan twee kanten, het bedrijfsleven krijgt goed opgeleid personeel en de techniekopleidingen worden door betere aansluiting bij de arbeidsmarkt aantrekkelijker. Rudmer Heij legt uit: We gaan vraaggestuurd te werk door bij de bedrijven op te halen waar hun behoeften liggen. Dit vertalen we vervolgens door naar de onderwijscurricula. 

Industrieweg 1
Deze onderlinge uitwisseling tussen bedrijfsleven en onderwijs, maar ook tussen bedrijven onderling vindt fysiek plaats binnen de Innovatiewerkplaats TechHub Assen aan de Industrieweg 1. De grondslag ligt in het TechHub-concept dat ervoor zorgt dat ondernemers die willen innoveren alle kennis en onderzoek die ze nodig hebben via de TechHub kunnen vinden. Projectleider Johan Sap ziet een duidelijke toegevoegde waarde. De TechHub legt verbindingen binnen en buiten de techniek waardoor grenzen wegvallen en nieuwe innovaties gerealiseerd kunnen worden. 

Verbinding
Op dit moment is TechHub Assen, evenals veel ander gebouwen gesloten , vertelt Jan, maar de belangstelling blijkt onverminderd.  Er is dus genoeg werk te doen. We hebben onszelf doelen en deadlines gesteld.  Hij is daarom ook blij dat alle projectleidersfuncties zijn vervuld. Met deze club gaan we het doen. Zij het voorlopig op afstand, maar in verbinding en dat is waar de TechHub voor staat. 

Techhub Assen
Tiplijn