Toename uitkeringsaanvragen van jongeren in Assen

Toename uitkeringsaanvragen van jongeren in Assen

Door de Corona crisis zien de Gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo een toename van het aantal uitkeringsaanvragen door jongeren. Vooral binnen de horeca vallen momenteel veel banen weg. Vaak zijn het dan de jongere werknemers die thuis komen te zitten en een uitkering moeten aanvragen.

Jongeren tot 27 jaar die een uitkering bij de Gemeente aanvragen vanuit de Participatiewet hebben normaal gesproken te maken met een wachttijd van vier weken. In deze vier weken moeten zij aantoonbaar op zoek gaan naar werk of een opleiding. Daarna kan pas een definitieve aanvraag worden ingediend. Dit is wettelijk vastgesteld. In de huidige situatie geeft het Rijk de Gemeenten de ruimte hier soepel mee om te gaan. De gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo maken hier dankbaar gebruik van.

Seizoenswerk, detailhandel en horeca
Sinds de aangescherpte maatregelen ingevoerd zijn is het aantal aanvragen voor een uitkering door jongeren toegenomen. Deze doelgroep zit vaak nog op een tijdelijk of 0-uren contract. Daarnaast zijn ze vaker vertegenwoordigd binnen het seizoenswerk en in de horeca. Juist deze sectoren zijn extra hard getroffen door de maatregelen.

Nu een zoekperiode opleggen heeft geen toegevoegde waarde. Alle aanvragen die tot 1 juni binnenkomen worden daarom vrijgesteld van de zoekperiode van vier weken. Dit betekent dat jongeren uit de Gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo direct een aanvraag voor een uitkering in kunnen dienen en niet eerst vier weken op zoek hoeven te gaan naar ander werk of een opleiding.

Pixabay
Tiplijn