De gemeente wil een duurzame energie opwekking realiseren op de gebouwen MFA Schakelveld, MFA wethouder bergerweg, MFA De Boomgaard, het Duurzaamheidscentrum en het Stadhuis.
Luc Rengers (PvdA) wilde weten waarom over dit voorstel op korte termijn moet worden besloten. Is dat alleen vanwege de te missen subsidie? Zonnepanelen gaan tegenwoordig 25 jaar mee, maar in het voorstel wordt gesproken over panelen die 15 jaar meegaan. Is er sprake van kwaliteitsverschil? Wethouder Mirjam Pauwels zegt dat die haast geboden was omdat de subsidie nu aangevraagd moest worden. Als dat nu niet gebeurde zou er 5 jaar gewacht moeten worden op een volgende ronde voor deze gebouwen. Over de kwaliteit van de zonnepanelen zal zij de raad schriftelijk inlichten.
Henk Santing (PLOP) wil weten of de subsidie alleen maar is toegezegd of dat het werkelijk komt. Die subsidie komt werkelijk, zegt wethouder Pauwels. Daarnaast houdt Santing een ingewikkelde beschouwing over het fenomeen Garantie van Oorsprong (GvO). Dat zijn certificaten die gekocht kunnen worden om te zorgen dat er groen stroom geleverd wordt, als je als gemeente zelf nog niet in staat bent groene stroom op te wekken. Assen blijkt ook van die certificaten te hebben. Santing stelt voor om die certificaten van de hand te doen omdat we nu zelf volop bezig zijn groen stroom te produceren. Dat zou goed passen in het financiële herstel plan. Volgens wethouder Pauwels klopt de redenering van PLOP niet. Want de GvO wordt nu al afgebouwd omdat we steeds meer eigen groen energie opwekken.
Het voorstel werd unaniem aangenomen.
Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen