Kaarsen wekken een romantisch gevoel op. Als we het extra gezellig willen maken helpen brandende kaarsen. Maar er is een tijd geweest dat kaarslicht de gangbare manier was om licht in de duisternis te brengen. Imposant wordt het als kaarslicht het interieur van een kerk verlicht. Hoe dat eruit ziet kan in Assen worden ervaren als op vrijdag 1 november van 19.00 - 21.00 uur de manifestatie Kerken in Kaarslicht wordt gehouden.

Het wordt alweer de vierde keer dat het jaarlijkse gebeuren plaatsvindt. De kerken die meedoen zijn de uit 1848 stammende Protestantse Jozefkerk aan het Kerkplein en de Rooms Katholieke Mariakerk aan de Dr. Nassaulaan (ingewijd in 1934). Omdat ze op een steenworp afstand van elkaar staan wordt ook de wandeling van de ene naar de andere kerk met kaarsen verlicht.

De kerken doen er graag aan mee om mensen te laten genieten van de fraaie gebouwen op hun mooist. Tussen 19 en 21 uur zetten al met al zo n 5000 waxinelichtjes de kerkinterieurs in een feeëriek schijnsel, veel fraaier nog dan vroeger toen de kaarsen pure noodzaak waren. Een flink aantal vrijwilligers is nodig om de duizenden kaarsjes brandend te krijgen, maar het effect is een meer dan voldoende beloning.

Daar blijft het niet bij, want tijdens het bezoek aan beide kerken kunt u genieten van muziek: in de Jozefkerk bespeelt Annemargriet Hopman het van Dam orgel en in de Mariakerk kunt u genieten van een optreden van Jaap de Jong, hij bespeelt deze avond verschillende instrumenten.

Om het evenement te kunnen bekostigen en tegelijk het feest nog wat groter te maken worden er in en rond het parochiehuis van de Mariakerk glühwein, warme chocolademelk en originele Drentse knieperties verkocht. Een vrije gift aan de deur wordt op prijs gesteld, maar de toegang is gratis. De kerken zijn rolstoel vriendelijk toegankelijk.

Om alvast in de stemming te komen is een website gemaakt met wat foto s van voorgaande edities van Kerken in Kaarslicht: www.kerkeninkaarslicht.nl.

Het evenement is geïnspireerd door een soortgelijke manifestatie die al jaren in Gouda drommen mensen naar de kerken lokt. In het Noorden is het fenomeen in Assen uniek.

Tiplijn