TransitionTownAssen wil de overgang naar een duurzamere samenleving versnellen. We hebben geen tijd om te wachten op de overheid en het bedrijfsleven. We willen het nú. Dus doen we het van onderaf. Samen met onze buren. In onze seigen straat, buurt en stad. Wij zijn alvast begonnen: met een Soepcafé, waar gered voedsel op het menu staat. En met een biologische moestuin, waar we weer leren waar ons eten eigenlijk vandaan komt, laat TransitionTownAssen weten.
Soepcafé, het restaurant tegen voedselverspilling
Wist je dat wereldwijd een derde van het voedsel dat voor de mens wordt geproduceerd, wordt weggegooid? En dat de Nederlandse consument jaarlijks voor 2,5 miljard euro voedsel weggooid? Dat komt neer op 50 kilo per persoon per jaar. Ook producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen samen 2,5 miljard euro aan voedsel.
Kortom: Voedselverspilling is een groot probleem op de wereld. Het Soepcafé is ontstaan vanuit de behoefte om voedselverspilling tegen te gaan. Daarnaast speelt het bewustmaken van het probleem en het sociale aspect natuurlijk ook een grote rol.
Gered voedsel
TransitionTownAssen: Elke maand zoeken we supermarkten en bakkers die bereid zijn om hun overtollige voedsel te doneren aan het Soepcafé. Vers of in blik of pot, voedsel wordt té vaak té snel weggegooid. Heeft een product de THT-datum bereikt? Dat betekent niet dat het niet meer te eten is. Daar kunnen we nog best een heerlijk soepje van maken! De Bazaar in de Rolderstraat en de Spar in centrum van Assen schonken bij onze eerste Soepcafe de ingrediënten voor de soep en de stokbrood.
Door heel Assen
De eerste keer vond het Soepcafé plaats in De Groeiplek in Assen-oost. De plek waar het idee van ons Soepcafé ook is ontstaan. We proberen elke maand een nieuwe locatie te vinden, zodat we heel Assen kunnen doorkruizen, en zo meer mensen kunnen bereiken. Alle gebouwen met een keuken zijn in principe hiervoor geschikt. De Hippe Kringloop helpt ons mee door serviesgoed uit te lenen. Een prachtige samenwerking!
Doe mee
Wil je meehelpen met het Soepcafé? Als kok, of met het opdienen van de soep? Of misschien vind je het leuk om keukenschorten te naaien of tafels te decoreren? Er is voor iedereen wel een leuke taak. Stuur een mail en meld je aan.
Ben je toevallig eigenaar van een supermarkt, bakkerij of bloemist? Ze hopen dat je het leuk vindt om producten te doneren. Producten die niet meer te verkopen zijn, omdat ze over datum zijn. Ook bloemen die nog maar een dag bloeien of geknakt zijn, zijn perfect voor het soepcafé. Daar kunnen zij nog iets moois van maken.
Kom ook
Het Soepcafé wordt elke laatste vrijdag van de maand georganiseerd. Iedereen mag aanschuiven, aanmelden hoeft niet. Ze vragen een bijdrage naar draagkracht. Zo kan iedereen mee-eten.
Kijk op de agenda voor tijd, datum en locatie voor het eerst volgende Soepcafé Assen. Volg ook de laatste updates van het soepcafé op facebook, facebook.com/SoepcafeAssen.