Uitstoot broeikasgassen in Nederland licht gedaald

Uitstoot broeikasgassen in Nederland licht gedaald

De uitstoot van broeikasgassen in ons land is met twee procent gedaald over het jaar 2018. Deze daling is deels te verklaren door een afname van het gebruik van steenkool voor de productie van elektriciteit. De intensiteit van de emissie van onze economie is aan het afnemen. Dat blijkt uit (voorlopige) cijfers van het CBS samen met RIVM/Emissieregistratie.

In 2017 was de uitstoot van broeikasgassen 193,7 miljard CO2-equivalenten, 4,5 miljard CO2-equivalenten meer dan in 2018. In 2018 bedroeg de uitstoot namelijk 189,5 miljard. Ongeveer 75 procent van deze daling is te verklaren door een lagere CO2-uitstoot van energiebedrijven. De overige 25 procent is te verklaren door kleinere industriële CO2-uitstoot en de krimp van de rundveestapel, deze krimp zorgt namelijk voor een verlaging van de methaanuitstoot in Nederland. De doelstelling van Nederland is om in 2020 een broeikasgasuitstoot te hebben die 25 procent lager is dan de uitstoot van 1990. Vorig jaar was de uitstoot 14,5 procent lager dan in 1990.

Europese Cijfers
Volgens de laatste cijfers op Europees niveau, uit 2017, is de gemiddelde uitstoot per Nederlandse inwoner relatief gezien vrij hoog. In Nederland ligt dit op 11,3 ton CO2-equivalenten, dit is 34 procent hoger dan het Europese gemiddelde. In de EU hebben zeventien landen een hogere emissie-intensiteit dan Nederland, met name Oost-Europese landen scoren hoog. Veel landen met een hoge uitstoot hebben een relatief grote industriële sector. Landen als Zweden, Frankrijk en Oostenrijk scoren relatief laag, dit komt vooral doordat zij minder fossiele brandstoffen gebruiken voor hun elektriciteitsproductie. Zweden heeft de laagste emissie-intensiteit behaald, namelijk de helft van het gemiddelde binnen de Europese Unie.

CO2-uitstoot energiebedrijven gelijk aan niveau van 2013
Vorig jaar stootte Nederland 4 miljard kilo (2 procent) minder koolstofdioxide (CO2) uit dan een jaar eerder. De CO2-uitstoot van energiebedrijven daalde van 48 miljard kilo in 2017 naar 45 miljard kilo in 2018, waarmee de uitstoot weer op het niveau ligt van het jaar 2013. In 2015 werden diverse nieuwe kolencentrales in gebruik genomen, wat resulteerde in een toename van de CO2-uitstoot van Nederland in 2015. In de jaren die hierop volgden, daalde de uitstoot weer doordat oude kolencentrales stapsgewijs werden stilgezet. Het verdwijnen van kolenstroom werd vorig jaar gecompenseerd door meer elektriciteit te importeren, hierbij bleven de aardgascentrales op gelijk niveau doordraaien.

Economie groeit, uitstoot daalt
De Nederlandse economie is in 2018 met 8 procent gegroeid, waar de broeikasgasuitstoot in 2018 vergeleken met drie jaar eerder 3 procent is gedaald. Hiermee is de emissie-intensiteit vanuit de Nederlandse economie met 10 procent gedaald. Deze daling komt deels door de sluiting van oudere kolencentrales, voortdurende energiebesparingen, een toename van het gebruik van hernieuwbare energie en een toename van aandeel van de Nederlandse dienstensector in de nationale economie. Hierdoor is de emissie-intensiteit van ons land van 2019 44 procent lager dan in 1990.

Toename gebruik van hernieuwbare energie & overstappen energie
Zoals hierboven beschreven hangt de daling van de emissie-intensiteit samen met een toename van het gebruik van hernieuwbare energie; dit is te verklaren door het vele overstappen van energie van bedrijven en consumenten; men kiest vaker voor het verduurzamen van het energieproces, zoals ook hier beschreven wordt. In Assen wordt dit ook op gemeentelijk vlak gestimuleerd, zo ondersteunde de gemeente het project GAS 2.0 waarmee 3.400 vakmensen in Noord-Nederland werden opgeleid om aan de slag te gaan met de overstap van fossiele naar duurzame energie.

Tiplijn