Sinds kort staat er een 3D-printer op de afdeling Chirurgie. Chirurg Bas van Vugt is er trots op. Er zijn nog niet veel ziekenhuizen die ermee werken , weet hij, en dan voornamelijk universitaire centra. Hij somt de voordelen op: Je kunt patiënten een breuk in 3D laten zien, dat is veel begrijpelijker dan een CT-scan die ze niet kunnen interpreteren. Verder kan een traumachirurg er veel baat bij hebben om de operatietechniek te verbeteren. Zeker bij lastige fracturen.
Pols voor 7 euro
Het is nog niet zo dat iedere patiënt nu een leuke 3D-print van zijn of haar gebroken pols of hart als souvenir meekrijgt. De prints blijven van het WZA. Het apparaat maakt aan de hand van een aantal voorbewerkte CT-scans de print en doet daar een paar uur over. Een pols printen kost ongeveer tien meter draad à 7 euro.
Dit apparaat kan de zorg veranderen, daarvan is Van Vugt overtuigd. In kleine stapjes weliswaar. Nu gebruiken we de modellen bij trauma s en als hulpmiddel voor de patiënt, maar we kijken telkens naar nieuwe toepassingen. We experimenteren bijvoorbeeld bij fistelchirurgie. In het vakgebied cardiologie zie ik ook veel toepassingsmogelijkheden. Het inspireert tot innovatie. Deze 3D-printer zit op het niveau van de matrixprinter. Het kan in de toekomst nog veel sneller en met veel meer materialen en kleuren.
Adverteren op Assen Stad? Bekijk hier de mogelijkheden of neem hier contact met ons op.