Bijna vier miljoen verlies in Assen door tekorten sociaal domein

Bijna vier miljoen verlies in Assen door tekorten sociaal domein

De gemeente Assen heeft het boekjaar 2018 afgesloten met een negatief rekeningresultaat van 3,9 miljoen euro. Dat komt door de tekorten die zijn ontstaan binnen het sociaal domein.

Wordt die omstandigheid buiten beschouwing gelaten, dan is er sprake van een positief saldo van ruim 3 miljoen euro als het gaat om de uitvoering van de overige beleidstaken. Dat staat in de jaarrekening 2018, die door het College van B&W is aangeboden aan de gemeenteraad.

Net als veel andere gemeenten werd Assen het afgelopen jaar (en ook dit jaar) geconfronteerd met forse kostenstijgingen binnen het sociaal domein Voor uitvoering van de zorgtaken was in totaal 79,7 miljoen aan rijksmiddelen beschikbaar. De werkelijk voor dit doel gemaakte kosten bedroegen in totaal 88 miljoen. Er is dus 8,3 miljoen meer uitgegeven dan dat er aan rijksmiddelen beschikbaar was. Samen met andere gemeenten blijft Assen in Den Haag met klem aandringen op een rijksbijdrage die in verhouding staat tot de gemaakte kosten.

Het begrotingsjaar 2018 was het laatste jaar van het collegeprogramma Mijn Assen  met als motto Niet zorgen voor, maar zorgen dat . Inmiddels wordt volop gewerkt aan het realiseren van de doelstellingen zoals die zijn benoemd in het huidige collegeprogramma Samen duurzaam verder . Het college constateert met tevredenheid dat ten aanzien van de uitvoering van het door de gemeenteraad vastgestelde beleid flinke stappen zijn gemaakt.

Het gaat goed met de economie en dat heeft volgens het College een positief effect gehad op de ruimtelijke ontwikkelingen in Assen. De bereidheid tot investeren bleek onder meer uit een toename van de woningproductie. In 2018 werden er 284 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Voor bijna 650 woningen werd een bouwvergunning verleend.

Er werd het afgelopen jaar volop gewerkt aan verdere verduurzaming van de stad. Opvallend was het toenemend gebruik van de zogenaamde zonneleningen en de collectieve inkoop van zonneboilers. In twee jaar tijd steeg het aantal inwoners dat zelf energie opwerkt met ruim 2000 tot ongeveer 3500. Het zonnepark bij Ubbena werd ingebruik genomen en het zonnepark Assen-Zuid wordt ruimtelijk voorbereid. De Beek en directe omgeving in de wijk Lariks werd door het Rijk aangewezen als een proeftuin aardgasvrije wijk . Voor het project werd een subsidie toegekend van 4,2 miljoen euro.

Ook als het gaat om de ontwikkeling van een attractieve binnenstad met een hoog voorzieningenniveau zijn stappen gemaakt. Vaart in Assen werd opgericht om initiatieven vanuit de binnenstad aan te jagen en te coördineren. In de Oudestraat hebben winkeliers samen met de gemeente een start gemaakt met het uitvoeren van plannen om het aanzien van de straat te verbeteren. En op het Koopmansplein werd in het kader van Winters Assen een tijdelijke ijsbaan gerealiseerd. De goede samenwerking met en tussen cultuurinstellingen wierp zijn vruchten af: de programmering werd beloond met de BNG-Bank Cultuurparticipatieprijs 2018.

De beleidsaccenten voor het sociaal domein werden aangescherpt. Dit betekende onder meer een sterkere inzet op preventie. De raad stelde een bedrag van 2 miljoen euro beschikbaar voor experimenteerruimte. Onder meer bedoeld om ondersteuning nog dichter te organiseren rond de mensen die het nodig hebben. Maar bijvoorbeeld ook voor het plaatsen van praktijkondersteuners bij huisartsen om de sociale problematiek nog beter te onder controle te kunnen krijgen. De goede samenwerking tussen gemeente, voortgezet onderwijs en MBO om vroegtijdige schooluitval te voorkomen resulteerde in het laagste percentage vroegtijdige schoolverlaters van Nederland. Ook werd de integratie van peuteropvangvoorzieningen in kindcentra gerealiseerd.

De behandeling en vaststelling door de gemeenteraad van de jaarrekening 2018 en het bijbehorende jaarverslag zijn geagendeerd voor de raadvergadering van donderdag 11 juli aanstaande.

Tiplijn